Централна Европа изостава в интернета

Нивото на Интернет достъпа в страните от Централна Европа е далеч под средното за Европейския съюз, сочи ново проучване. Общо около 44% от семействата в изследвания регион имат достъп до интернет при средно ниво за ЕС от 54%.

Чехия демонстрира най-добри резултати, като 52% от домакинствата в страната имат достъп до интернет, твърди изследването, направено от Милуърд Браун Институт по поръчка на компанията за мрежови решения D-Link. Много по-лоша е обаче ситуацията в Унгария, където този процент пада до 42, както и в Полша, която е последна в тази класация с 38%.

Концепцията за универсален интернет достъп за домакинствата е реализирана най-пълно в Скандинавските страни и Холандия, където почти 80% от населението е свързано с Мрежата. В сравнение със средното потребление на интернет в ЕС, страните от Централна Европа регистрират занижени показатели.

Повечето от интернет връзките, ползвани от домакинствата в страните от Централна Европа, могат да бъдат класифицирани като широколентови. Свързаността към мрежата чрез модем е все по-малко популярна в региона – само 3% от домакинствата в Чехия използват този тип връзки към Интернет, а в Унгария и Полша съответно 5 и 8%. В последните две държави най-често срещания достъп до интернет е чрез ADSL: в Полша ADSL акаунтите са близо 38% от всички Интернет връзки, а в Унгария това число стига до внушителните 48%.

Най-популярният начин за интернет достъп в Чехия е посредством локални и градски безжични мрежи – 27% от всички връзки. Достъпът до Мрежата през кабелен оператор е също често срещано явление: 19%  в Чехия, 27%  в Полша и 30%  в Унгария.

Растежът на потреблението на интернет в Централна Европа обуславя и развитието на домашните безжични мрежи. Данните от изследването за D-Link показват, че в Полша и Чехия близо 15% от домакинствата с връзка към интернет ползват домашна мрежа с безжичен маршрутизатор. В Унгария безжичните технологии не са толкова популярни, като само 5.5% от семействата, свързани с интернет, имат конфигурирана Wi-Fi мрежа вкъщи.

Изследването третира и въпроса с наличието на електронни системи в дома. Чехия води класацията за най-много закупени настолни компютри – близо 53% от семействата притежават домашен компютър, други 42% разполагат с мултимедия плеъри, 15 % – с преносими компютри, а 8% от населението на страната притежава видео конзоли за игри.

От друга страна, Полша е начело при покупките на телевизори от следващо поколение – 11% от домакинствата в страната притежават HD или HD Ready приемник; следват Чехия и Унгария съответно с 4 и 3%. Унгарците пък водят в използването на интернет/IP камери, в сравнение с останалите държави в региона.

Според изследването, компютърните игри са най-популярни в Чехия, като почти една трета от населението (28%) редовно играят. В Унгария този процент е 18, а в Полша – 14. Конзолите за видео игри са по-малко популярни и в трите страни – само 5% от чехите, 2% от унгарците и 3% от поляците използват подобни устройства.

Коментар