Поддръжката на оригиналния Windows 10 спира на 9 май

Прекратяването на поддръжката на оригинална първа версия на Windows 10 се налага, тъй като вече излязоха два големи ъпдейта на операционната система

Тази седмица Microsoft пусна очаквания Windows 10 Creators Update и обяви, че на 9 май ще прекрати поддръжката на първоначалната версия на новата ОС, излязла през юли 2015 г.

Windows 10 версия 1507 няма да получава ъпдейти на сигурността и качеството след 9 май, когато е планиран регулярният месечен Patch Tuesday (ежемесечните обновявания на сигурността на Windows). Компютрите, които работят с Windows 10 Enterprise 2015 LTSB и Windows 10 IoT Enterprise 2015 LTSB, ще продължат да получават ъпдейти.

Прекратяването на поддръжката на първата версия на Windows 10 се налага, тъй като вече излязоха два големи ъпдейта на операционната система – Anniversary Update и Creators Update, поясняват от компанията. Microsoft препоръчва на потребителите да обновят системите си до една от тези версии, ако искат да получават ъпдейти в бъдеще.

Двата значими ъпдейта включват нови функции и подобрена сигурност. Платформата Windows 10 е замислена като услуга, която изисква няколко големи обновявания годишно – т.нар. “feature updates”, пояснява Microsoft.

За повечето потребители ъпдейтите се доставят автоматично чрез Windows Update. Гратисният период за инсталиране на актуализациите е 60 дни, но в случая с първата версия 1507 на Windows 10 компанията удължи този период до 9 май.

Компютрите под управление на тази версия ще продължат да работят както преди, но няма да получават пачове за сигурността и ъпдейти на качеството, което означава, че потребителите ще бъдат изложени на риск от хакерски атаки през незатворени уязвимости.

Коментари по темата: „Поддръжката на оригиналния Windows 10 спира на 9 май”

добавете коментар...

 1. баче кико

  е тва е да нямаш право на глас! няма не искам няма недей…

 2. Гошо

  Едно от малкото правилни решения на MS – да карат всички принудително да минават към последните версии. Всеки софтуер който се развива трябва да се прави така. На който не му харесва – да се търси алтернативни продукти. Единствения проблем – покрай обновленията ms ни набутва купища bloatware-и. Развалят добрата идея.

 3. Микромеките

  Моля, уважаемия сайт да добавите това, което ние написахме по-долу – много ни е важно да се знае. Благодарим ! *******

 4. Микромеките

  “което означава, че потребителите ще бъдат изложени на риск от хакерски атаки през незатворени уязвимости” , тъй като в момента не са изложени и сигурността им е 100% гарантирана.

Коментар