Марк Шатълуърт се връща като CEO на Canonical

От началото на юли Марк Шатълуърт отново ще бъде начело на Canonical

Марк Шатълуърт, основателят на Canonical и Ubuntu, ще поеме отново оперативното управление на компанията в ролята на CEO (главен изпълнителен директор), считано от 1 юли т.г., съобщиха от разработчика на популярната отворена платформа.

Настоящият CEO на Canonical Джейн Силбър ще подготви оттеглянето си в близките три месеца, след което ще стане част от борда на директорите на компанията и ще продължи да работи за развитието на Ubuntu.

По-рано този месец Шатълуърт обяви изненадващо за мнозина, че Canonical прекратява разработката на десктоп средата Unity 8, като вместо нея ще заложи отново на GNOME в бъдещите издания на Ubuntu. Прекратява се също така разработките на Ubuntu Phone и Ubuntu Tablet.

Ubuntu е една от най-популярните GNU/Linux дистрибуции. Със завръщането на Марк Шатълуърт на позицията CEO могат да се очакват много промени и добавяне на нови характеристики в операционната система, посочи Джейн Силбър.

Днес Canonical обявява официално Ubuntu 17.04 (Zesty Zapus), която все още използва по подразбиране десктоп средата Unity 7 и включва много от последните технологии с отворен код като Linux kernel 4.10, Mesa 17.0, X.Org Server 1.19.3 и др.

Коментар