Teclast X80 Power – таблет с две операционни системи

Повечето таблети извън света на iPad работят под управление на операционна система Android, а една малка част устройства, предназначени основно за бизнес цели, разчитат на платформа Windows. Някои производители обаче експериментират с модели, които дават на потребителите избор между Android и Windows.

Моделът Teclast X80 Power e точно такъв „двуглав” хибрид. 8-инчовото устройство може да работи както с Android 5.1 Lollipop, така и с Windows 10, благодарение на хардуерната си платформа, която е съвместима и с двете операционни системи – 64-битов чип Intel Cherry Trail Z8300 с четири изчислителни ядра на тактова честота 1,44GHz (максимална 1,84GHz) и графичен блок (GPU) Intel HD Graphic от осмо поколение (Gen8). Превключването между двете ОС е лесно – когато пускате или рестартирате устройството, просто избирате от началния екран коя от тях да се зареди.

Наличието на две предварително инсталирани ОС в таблета ни дава възможност да използваме устройството в повече сценарии, а също така лесно да сравним възможностите на Android и Windows на един и същи хардуер. Несъмнено, Android се справя по-добре – най-популярната мобилна платформа работи по-бързо от Windows на този таблет, управлява се по-удобно и не на последно място – изхабява по-бавно батерията.

Но все пак, за някои делови задачи, наличието на Windows 10 ще бъде от полза, особено ако сте обвързани с работна Microsoft среда. Погледнато от друг ъгъл, конфигурацията на таблета с Windows 10 се явява много удобна възможност за запознаване с актуалната платформа на Microsoft, в случай, че все още ползвате на компютрите си по-стари версии като Windows 7 и обмисляте преход към версия 10.

Teclast X80 Power под управление на Andrpoid е преди всичко устройство за развлечения с игри, видео, музика, сърфиране в интернет, общуване в социални мрежи и всевъзможни приложения, достъпни от онлайн каталога Google Play. Таблетът се свързва към интернет през безжична връзка Wi-Fi 802.11b/g/n, но няма 3G или 4G модем за комуникации през мобилна мрежа.

Предимството на Teclast X80 Power спрямо един фаблет или обикновен смартфон е в големия IPS екран с диагонал 8 инча и резолюция WUXGA 1920×1200 пиксела, която е по-голяма от Full HD. Гледането на YouTube видео в режим пейзаж определено е доста по-комфортно на големия екран, както и четенето на новини, общуването във Facebook или забавленията с футболни игри, например.

В най-оптимистичния сценарий таблетът може да се ползва и като персонален компютър. За целта устройството се свързва с HDMI кабел към съвременен монитор или телевизор с такъв порт и към конфигурацията се добавят клавиатура и мишка, свързани безжично през Bluetooth. Подобна система с 2GB оперативна памет и 32GB постоянна eMMC памет може да се ползва за някои рутинни делови задачи, които не изискват сериозна компютърна мощ.

Teclast X80 Power може също така да се комбинира с физическа клавиатура във вид на тетрадка, каквито се предлагат на пазара за около 30 лв., и да се превърне в мини ноутбук. В този случай клавиатурата се свързва към micro USB порта на устройството. Паметта на таблета може да се разшири чрез слота да microSD карти с капацитет до 128 GB.

Моделът разполага още със стандартно 3,5-милиметрово гнездо за слушалки, както и с две камери – предна за селфи и основна, разположена на гърба. И двете камери имат резолюция 2 мегапксела, т.е. не можете да очаквате чудеса от тях, а по-скоро непретенциозни снимки и видео. Звукът също няма да грабне с качество аудиофилите, но е напълно приемлив за бюджетно устройство.

Teclast X80 Power издържа не повече от два часа интензивно натоварване – сърфиране в интернет, слушане на музика, игри или видео. Това са възможностите на литиево-йонната батерия с капацитет 3800 мАч. Зареждането става само през micro USB порта, което от друга страна означава, че устройството не е обвързано с конкретно зарядно и може да се захранва със стандартен кабел от компютър или адаптер с USB изход.

Teclast X80 Power има елегантен външен вид, с дебелина само 8 мм и тегло около 330 грама. С цена от $99,89 в онлайн магазина GearBest таблетът се позиционира в категорията на бюджетните устройства. В комплекта освен самия таблет са включени още два USB кабела и ръководство за потребителя. Като цяло, това е едно достъпно устройство, което има своите ограничения, но наличието на две операционни системи и качественият екран му дават съществено предимство спрямо други модели в този ценови клас.