Microsoft замисля табове в Windows 10

Microsoft възнамерява да направи табовете съществена част от операционната система Windows 10

Поддръжката на табове във File Explorer на Windows 10 е една от най-желаните характеристики от потребителите и изглежда, че Microsoft е на път да осигури подобна функционалност, дори и нещо повече…

В ход е проектът Tabbed Shell, в рамките на който Microsoft ще добави табове във всички приложения за Windows 10 – не само тези от Windows Store, но и в Win32 софтуера, твърди windowscentral.com.

Както подсказва самото име на проекта – Tabbed Shell, Microsoft цели да направи табовете съществена част от операционната система в стремежа си да осигури по-голяма консистентност в целия Windows 10.

Несъмнено, File Explorer ще бъде едно от приложенията с поддръжка на табове. Но с пълната реализация на Tabbed Shell, табовете ще станат достъпни за всеки прозорец, изпълняван в Windows 10, без да се налагат промени от страна на разработчиците на приложения.

Но все пак Microsoft възнамерява да даде на разработчиците възможности за контрол върху табовете чрез достъп до приложния програмен интерфейс (API), като им позволи да създават по-безпроблемни имплементации с потребителски заглавия, цветове на табовете или бутони за новите табове.

Разработката все още е на идеен етап и няма официално потвърждение дали табовете наистина ще станат част от Windows 10. Следващият значим ъпдейт на Windows 10, известен като Redstone 3, се очаква към края на годината, но най-вероятно табовете няма да се появят преди Redstone 4, който е планиран за пролетта на 2018 г.

Предполага се, че Microsoft ще разкрие подробности за Tabbed Shell по време на конференцията за разработчици през май т.г., когато се очаква компанията да разкаже повече и за подобренията в Redstone 3.

Коментари по темата: „Microsoft замисля табове в Windows 10”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Видяла жабата, че Apple са сложили Tabs в macOS Sierra …

    Проблемът на MS е, че от доста години основно се разработват single–window приложения с ефективното ограничение, че може да работи само една инстанция на приложението. Не казвам всички, но повечето са така.

  2. Дъб-123

    А какво е това ” табове” ?

  3. MP

    Това ще е революция невиждана!

Коментар