Apple иска да купи част от бизнеса на Toshiba

Придобиването на дял в Toshiba Memory ще помогне на Apple да си подсигури доставките на чипове за iPhone

Apple разглежда варианти за покупка на част от бизнеса с чипове на Toshiba Corp., съобщи японският ТВ канал NHK. Твърди, се че Apple има интерес да придобие от 20 до 30% от акциите на подразделението Toshiba Memory.

Предполага се, че стойността на сделката може да достигне няколко милиарда долара. Придобиването на дял в Toshiba ще помогне на Apple да подсигури устойчивото производство на чипове за своите продукти, в частност флагмана iPhone.

Apple може да обедини усилия в сделката с основния си партньор в производството – тайванската Foxconn, която също е претендент за дял от подразделението за чипове на Toshiba. Японската компания, от своя страна, възнамерява да запази контролния пакет акции в Toshiba Memory и да избегне изтичане на технологии.

По-рано се появиха информации, че Foxconn предлага 27 млрд. долара за Toshiba Memory – сума, която превишава в пъти пазарната оценка на предприятието. Toshiba е склонна да продаде част от бизнеса си, за да реши проблемите със закъсалата Westinghouse Electric – нейна дъщерна компания за ядрена енергетика.

Коментар