Google отвори Android за руската търсачка Yandex

Скоро потребителите в Русия ще могат да избират своя търсачка по подразбиране на началния екран на Android устройствата си (снимка: Juan Garzón/CNET)

Google и антимонополните органи на Русия постигнаха важно споразумение, касаещо използването на мобилната платформа Android на територията на страната.

В частност, отпада изискването производителите на Android смартфони да дават изключителни права и приоритет на приложенията на Google. В допълнение, Google няма да ограничава предварителното инсталиране на конкурентни търсачки и приложения на Android устройства.

Спорът между Google и Русия възникна, след като от търсачката Yandex подадоха жалба до Антимонополната федерална служба (ФАС) относно практиките на интернет компанията, припомня CNET.

До няколко месеца Google ще създаде нов Chrome уиджет (widget) за Android устройства, продавани в Русия, който ще замени сегашния уиджет за търсене в Google на началния екран. Потребителите ще могат да избират своя търсеща машина по подразбиране на началния екран – Google, Yandex или друга.

В официално изявление Google приветства търговското споразумение с Yandex и антимонополния регулатор на Русия. Междувременно, акциите на Yandex поскъпнаха със 7% в понеделник.

„Днес е важен ден за руските потребители, след като Google се съгласи да предприеме значителни стъпки, които отварят Android платформата”, коментира Аркадий Волож, главен изпълнителен директор на Yandex.

Сега милиони руски потребители на Android ще имат избор от търсачки на мобилните си устройства, допълни той.

Коментар