Таблетите нарушават съня на кърмачетата

Мобилните устройства със сензорни екрани от рода на смартфони и таблети водят до намаляване на продължителността на съня на кърмачетата, твърдят учени от Лондонския университет Бъркбек.

Изследването установява, че децата на възраст от 6 до 11 месеца, които играят на таблети и смартфони, спят по-малко от останалите. Данните са събрани от стотици родители, а резултатите бяха публикувани в Nature.

Всеки час, прекаран от детето с електронно устройство, намалява нощния му сън с 26,4 минути, но за сметка на това дневният сън се увеличава с 10,8 минути. За децата в тази възраст всяка минута сън има значение, отбелязват учените.

Все пак те не се обявяват категорично за забрана на използването на смартфони и таблети от кърмачета. При 25 минути употреба на ден, детето спи само с 6 минути по-малко. Освен тона други изследвания установиха, че електронните устройства способстват бързото развитие на фината моторика на ръцете.

Авторите на изследването приканват родителите просто да контролират времето, което децата прекарват със смартфони и таблети. Особено важно е децата да не ползват електронните устройства преди сън.

Коментари по темата: „Таблетите нарушават съня на кърмачетата”

добавете коментар...

  1. Beyond

    Кърмаче с таблет. Какво доживях!

Коментар