Китай прекърши индийския бизнес със смартфони

Индия може да предприеме мерки срещу китайската инвазия на пазара за смартфони

Индийските производители на смартфони поискаха поддръжка от правителството, за да се справят със силната конкуренция от страна на китайските брандове, които инвестират ударно на бързо растящия пазар в страната.

Местни играчи като Micromax и Intex, които доминираха до миналата година, губят позиции, след като компаниите от Китай наводниха пазара и не жалят средства за налагане на своите продукти.

В резултат на агресивната стратегия на компании като Xiaomi, Lenovo и Oppo, китайските брандове увеличиха пазарния си дял в Индия до 46% през 2016 г., спрямо 14% през 2015-та. В същото време делът на индийските брандове се сви от 54% до 20%, по данни на Counterpoint Research.

Правителството трябва да помага повече на своя народ, казва в интервю за Файненшъл Таймс Нарендра Бансал – основател на Intex, която се явява вторият по големина доставчик на смартфони в страната. „Всяко дете се нуждае от поддръжка на родителите”, допълва той, загрижен за местния бизнес.

Нарендра Бансал призовава индийските власти да въведат антидъмпингови мита върху китайските устройства, подобно на внасяната стомана. С допълнителен налог могат да се обложат дори устройства на китайски брандове, които се сглобяват в Индия, за да се компенсират финансовите инжекции от китайското правителство, смята още основателят на Intex.

Наскоро представители на индийския бизнес със смартфони са се срещнали с правителството, за да споделят опасенията си от китайската инвазия. Освен от ниските цени, бизнесът в Индия е притеснен и от мащабните рекламни кампании, които китайски брандове разгръщат в страната.

Интересът на китайските производители към Индия е напълно разбираем. По данни на IDC, през 2016 г. в страната са доставени 109 млн. смартфона, което е три пъти повече, отколкото преди три години.

Коментари по темата: „Китай прекърши индийския бизнес със смартфони”

добавете коментар...

  1. LUD

    Имам Intex, но е произведен в Китай ….
    Незнам тъмните защо недоволстват, като реално нямат производство

Коментар