Н. Василев: Който иска, да ползва отворен софтуер

Никога не сме давали инструкции на министерства или общини какъв софтуер да използват. Ако желаят, могат да преминат към други продукти и тогава ще намалее нуждата от “Майкрософт” лицензи и ще сключваме по-малко договори. Това казва министърът на държавната администрация и административна реформа Николай Василев в интервю за в. 24 часа.

“Аз лично нямам нищо против”, казва министърът, попитан защо администрацията не мине на продукти с отворен код. „Само че в момента имаме фактическа ситуация, когато вече ползваме този софтуер (бел.ред. – на Microsoft). А на всички, които стратегически правилно предлагат да използваме отворен софтуер, ще кажа, че сигурно са прави”, добавя Василев.

Що се отнася до закупуването на нови лицензи от Microsoft, министърът уточнява, че това не е продължаване на критикувания договор, сключен от предишното правителство, а разширяване на бройките софтуерни лицензи заради фактическата ситуация. “Щом администрацията вече ползва даден софтуер, той трябва да се лицензира. Надявам се никой не ми предлага да откажа да сключа това споразумение и държавната администрация да бъде може би най-големият пират в Европа”, коментира Николай Василев.

Не е проблем в България да се организират избори с електронно гласуване, стига това да се обяви достатъчно рано, смята министърът. “Щом електронно гласува Индия, където населението е огромно и където не бих казал, че образователният ценз е по-висок, значи и в България това може да стане”, казва той пред 24 часа.

“Това е въпрос на политическо решение, а не на технологично. Политиците трябва да преценят дали България е узряла за подобна стъпка”, уточнява Николай Василев.

Коментари по темата: „Н. Василев: Който иска, да ползва отворен софтуер”

добавете коментар...

  1. Десислав Колев

    Не ми се вярва много да е така. Как така министрествата сами ще решават, няма ли държавна политика в тази област. Това по-скоро са блъфове за пред публиката.

Коментар