Служби шпионират през микрофона на Smart TV

Поредно разкритие на Уикилийкс показва, че смарт телевизорите също са инструмент за шпиониране от страна на службите. Става въпрос за инструмент Weeping Angel, който дава контрол над Samsung Smart TV.

Weeping Angel е създаден на базата на друг шпионски инструмент, дело на британската разузнавателна агенция MI5/BTSS и наречен „Extending”. Това е начин на агентите да поемат контрола над умните телевизори Samsung F Series Smart TV, или „имплант”, който е проектиран да записва аудио от вградения микрофон, да го съхранява и предава.

Злонамереният софтуер може да бъде инсталиран на телевизора чрез USB флашка, докато данните се събират по същия начин или чрез Wi-Fi гореща точка, разположена в близост до телевизора. Ръководството за потребителя, разкрито от „лийкс” сайтовете, представя стъпка по стъпка начина за инсталиране на софтуера и дори съветва шпионите да изчистят историята на инсталираните приложения, ако устройството за дистанционно управление на телевизора има бутон „История”.

Разбира се, това не е всичко. В действителност, аудио шпионирането в реално време е възможно и с помощта на Live Listen Tool, който работи на устройства с инсталирана операционна система Windows 7 или 8.

Уикилийкс отбелязва, че ЦРУ и MI5/BTSS са работили съвместно по Weeping Angel. Ръководството за потребителя първоначално е написано от MI5/BTSS и по-късно споделено с ЦРУ. И двете агенции си сътрудничат за по-нататъшното развитие на злонамерения софтуер и координират работата си по време на съвместни семинари.

Сериозна пречка за инсталирането на подобен шпионски софтуер е необходимостта от физически контакт с телевизора, тъй като благодарение на актуализация на фърмуера от 2014 г., Samsung Smart TV не позволява да бъде хакнат през интернет.

Коментари по темата: „Служби шпионират през микрофона на Smart TV”

добавете коментар...

 1. ха

  Вместо да си слагат микрофоните по стандартния начин ще инсталират на телевизора? Че то при един update на Samsung всичкият им нерегламентиран софтуер ще си замине…

 2. Той

  ЦРУ и МИ5 да слагат камери в гетата и да шпионират там, ама ги е страх. Хората, които могат да си позволят смарт телевизори рядко извършват терористични атаки.

 3. Anonymous

  Компютрите са швейцарско сирене. IoT е абсолютно мазало.

 4. Anonymous

  Интернет е швейцарско сирне

Коментар