Oracle стъпва на хардуерния пазар

Корпорацията Oracle, един от най-големите световни производители на софтуер, съобщи, че ще започне да продава хардуер за пръв път в цялата си 31-годишна история.
Главният изпълнителен директор на компанията Лари Елисън обяви, че Oracle ще предлага два хардуерни продукта – "машина за бази данни" и малък продукт за съхранение на данни, съобщава redorbit.com. И двата артикула са произведени от Hewlett-Packard, и са предназначени да помагат на компаниите да събират информация, съхранявана в бази данни на Oracle, без да използват корпоративни центрове за обработка на данни.
Новите продукти са претърпели 3-годишен стадий на разработка. Елисън разбули подробности за тях на потребителска конференция с около 43 000 участници.
Машината за бази данни ще се предлага за $650 000 и ще съхранява до 168 терабайта – "тя е 1 400 пъти по-голяма от най-големия iPod на Apple", обясни Елисън.
Oracle готви ценови удар спрямо хардуерни производители като Netezza, която продава т.нар. "устройства за складиране на информация". Oracle-HP партньорството евентуално би могло и да изсмуче продажби от доставчици в сферата на съхранението на данни от ранга на корпорациите EMC и IBM.
"Ако Oracle възнамерява да става по-голяма като компания, няма да го постигне със софтуер, а ще се наложи да го направи с хардуер", твърди Доналд Фейнберг, анализатор в специализираната в технологични изследвания компания Gartner.
Oracle привлича корпоративни клиенти и със стратегия за много широко портфолио от софтуерни приложения. Компанията е инвестирала над $35 млрд. за придобиване на около 50 други софтуерни разработчици в последните 4 години.

Коментар