Енергия от морски вълни ще се произвежда в Европа

С нарастването на необходимостта от алтернативна енергия първоначалните идеи се въртяха най-вече около вятърната и слънчевата енергии, като другите по-екзотични предложения бяха оставени настрана. Всичко това обаче започва да се променя, а на алтернативната енергия се гледа много по-задълбочено.

Google оглави изследванията за неконвенционални енергийни източници, насочвайки се към използването на геотермална енергия и на приливна такава. Сега, в медийното пространство се появи още една добра новина в областта на “екзотичната” алтернативна енергия. Тази седмица на брега на Португалия работа започна първото съоръжение за използване на енергията на морските вълни.

Инсталирането на новата централа за електричество струва $13.1 милиона, като тя ще разполага с капацитет от около 2.25 мегавата (MW). Това надминава резултатите на всички досегашни слънчеви електроцентрали.

Най-обещаващото в новото съоръжение е, че неговият потенциал е почти неограничен. Докато идеите за използване на слънчева енергия са виждали и години на спадове, поради нужда от доусъвършенстване, то в момента интересите за енергията на морските вълни постоянно се увеличават. Това ще спомогне и за засилване на конкуренцията в ядрената енергетика.

Основата на новата централа са конверторите Pelamis Wave Energy Converters (PWEC). Разработени от шотландската инженерна фирма Pelamis Wave Power, тези устройства се намират на около 4.8 километра от брега на Агукадура в северна Португалия и доставят енергия денонощно през цялата седмица. Всеки конвертер произвежда по 750 киловата (kW), а заедно трите съставят централа за 2.25 MW.

Втората фаза на плана включва, в зависимост от неговия успех, разширяване с допълнителни 25 реактора и увеличаване на капацитета до 21 MW. Тази енергия би била достатъчна да захрани 15 000 домакинства. Проектът представлява съвместно начинание на фирмите Babcock and Brown, глобален специалист по управление на имущество, EnergiasdePortugal (EDP), португалското енергийно дружество EFACEC и Pelamis Wave Power.

Новите генератори са кръстени на морската змия Пеламис. Те са с мерки 3.5 метра в диаметър и дължина 140 метра. Генераторите плуват частично потопени под океанската повърхност.

От Babcock and Brown обясниха, че съоръжението се състои от четири дълги отделения, които представляват една цялостна машина. Между тях се намират три малки генериращи мотора. Четирите секции са свързани по между си с хидравлични тарани. Когато вълните преминават през машината, това избутва тараните навътре и навън. Движението на тараните избутва хидравличната течност в резервоар с високо налягане. След това този резервоар изпуска течността с постоянно темпо през генериращия мотор.

Повечето от разходите по проекта не са свързани със самите генератори, а с подводния кабел, който свързва произведеното от генераторите с подстанция на брега, която пък превръща енергията в използваемо електричество, постъпващо в португалската мрежа.

Както слънчевите клетки, така и енергията от морските вълни е свързана с метеорологичното време. Въпреки това, вторият вид енергиен ресурс би трябвало да е по-стабилен източник, тъй като произвежда енергия и през нощта. Очаква се за една година този ресурс да достигне използваемост между 20-40% от своя максимален капацитет.

Според собствениците на новата централа за електричество, когато бъдат поставени 25-те допълнителни генератора, за една година ще бъде спестено изхвърляне на 60 000 тона въглероден диоксид в атмосферата. Британски учени казват, че масовото възприемане на енергията, произведена от морските вълни, може да спести емисии на въглероден диоксид в размер на 1-2 милиарда тона годишно.

Коментар