Toshiba се дели, формира четири дъщерни компании

Toshiba ще обособи в отделни дъщерни компании основните си бизнес направления

Японската корпорация Toshiba потвърди официално плановете си да преструктурира мащабно своя бизнес. Предвижда се създаване на четири дъщерни компании, които ще работят в различни направления.

В началото на юли Toshiba ще обособи три дъщерни компании за основните си бизнес направления – „Инфраструктурни системи” (вкл. пречистване на вода и железници), „Сторидж и електронни устройства” и „Индустриални информационни и комуникационни технологии”.

Три месеца по-късно ще се появи още една дъщерна компания – „Енергийни системи и решения”, която ще се посвети на производството на електроенергия, вкл. термални и атомни електростанции.

Освен това, в рамките на преструктурирането, Toshiba ще продаде подразделението си за производство на чипове памет. Сред потенциалните купувачи са компаниите Broadcom, Foxconn, Western Digital и SK Hynix.

Подобна мащабна реорганизация стана наложителна, заради проблемите на американското подразделение за атомна енергетика Westinghouse Electric, което едва не причини крах на цялата компания.

През декември миналата година Westinghouse Electric придоби активите на CB&I Stone & Webster, но разходите по тази сделка се оказаха по-големи от очакваните, достигайки няколко милиарда долара, което повлия негативно на финансовите резултати на Toshiba.

В опит да се справи със ситуацията, японската компания отложи два пъти публикуването на финансовия си доклад за последното тримесечие на 2016 г., в резултат на което акциите в началото на 2017 г. паднаха с 26%, а в допълнение агенциите понижиха кредитния й рейтинг.

В крайна сметка, на 29 март Westinghouse Electric обяви процедура на фалит и на 11 април Toshiba публикува финансовите резултати за 2016 г., отчитайки загуби в размер на $5,2 млрд.

Ръководството на Toshiba очаква разделянето на четири компании да укрепи всяко едно от бизнес направленията и да повиши ефективността им. Отделните компании ще бъдат по-гъвкави в търсенето и усвояването на нови възможности. Новината за разделянето оскъпи акциите на компанията с 1,1% на борсата в Токио.

Коментари по темата: „Toshiba се дели, формира четири дъщерни компании”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    разходите по тази сделка се оказаха по-големи от очакваните, достигайки няколко милиарда долара

    Не видели няколко миларда $ ?

Коментар