Продава се компания за процесори

Американската компания Transmeta, която произвежда съвместими с технологията на Intel процесори с ниска консумация, обяви, че започва да търси купувач. Тя разкри, че през последните няколко месеци е проучвала различни „стратегически алтернативи“.
Изглежда, че след укрепване на счетоводния баланс, ръководството е решило, че продажбата е най-добрият начин за „увеличаване на стойността за всички притежатели на акции на компанията“.
Transmeta е известна с това, че притежава не малко патенти за чипове. Ето защо не са изненада и обявените споразумения с Intel, свързани с лицензиране на технологии и интелектуална собственост на Transmeta.
По силата на тези споразумения Intel получава постоянно неексклузивно разрешение за използване на всички патенти и приложения на патенти на Transmeta, в това число и на всички патентни права, които Transmeta ще придобие преди 31 декември 2017 г.
Intel се задължава да изплаща по 20 млн. долара годишно в периода от 2009 до 2013 г. плюс $91.5 млн. в кеш преди 30 септември, когато завършва настоящата фискална година на Transmeta.

Коментар