Москва тества 5G мрежа със скорост 25Gbps

Ericsson и MTS планират 5G демо зона за световното първенство по футбол през 2018 г.

MTS, най-големият мобилен оператор в Русия, изгради съвместно с шведската компания Ericsson прототипна 5G мрежа в Москва. Двете компании са провели успешен тест на нови радио мрежови функции, като е постигната скорост 25 Gbps.

Прототипната система се състои от базова станция с интегрирани многоканални антени и два комплекта потребителско оборудване. Тествани са функции като масивна Multi-User MIMO технология за предаване на данни, проследяване на лъчи и динамичен TDD (дуплекс с разделяне по време).

Функциите за масивна и Multi-User MIMO технология за предаване на данни са базирани на хардуер, съдържащ до 512 умни антени с вградени приемопредаватели за всяка клетка, което значително подобрява преноса за абонатите. В същото време Multi-User MIMO позволява на операторите да обслужват множество абонати в един сектор на клетка със същия спектър и по този начин да повишат ефективността на използвана честотата и капацитета на клетките.

Функциите за проследяване на лъча и динамичното TDD са от ключово значение за IoT и услугите за виртуална и допълнена реалност. Първата от тях позволява на системата да поддържа надеждни връзки и да постига най-добрата възможна производителност, докато потребителите се движат в мрежата, а втората динамично разпределя капацитета за входящ и изходящ трафик.

„Тестовете показаха абсолютен рекорд на скоростта за пренос на данни в Русия за мобилни устройства и в конкретни примери видяхме колко сме близо до ежедневното използване на 5G решения. В момента MTS изгражда мрежа за пренос на данни и тества различни решения, за да бъде в готовност за 5G стандартизацията”, коментира директорът на MTS за Московския регион Игор Егоров.

Ericsson и MTS планират да развият прототипната 5G система в разширена 5G демо зона, която ще бъде завършена навреме за Световното първенство по футбол в Русия през 2018 година.

Коментар