ЕС задели честотен диапазон за 5G

Широколентовият интернет по технология 5G ще се развива в специално заделен за тази цел честотен диапазон 700 MHz, реши Европейският съвет. Всички страни членки ще получат възможност да развиват високоскоростни безжични услуги.

Съгласно решението от тази седмица, операторите на мобилни мрежи ще имат ексклузивен достъп до честотния диапазон 694–790 MHz до 30 юни 2020 г. Този период съвпада с планираното внедряване на 5G мрежите в Европа.

Задължителният нормативен акт ще бъде публикуван в официалния вестник на ЕС на 30 май. Всички държави членки са длъжни да представят план за неговото изпълнение до средата на 2018 г.

Честотният диапазон от 470 до 790 MHz се използва в момента за цифрово радиоразпръскване и безжични микрофони на различни мероприятия. Най-късно до 2030 г. услугите по радиоразпръскване на тези честоти ще останат приоритет, но правителствата на страните членки на ЕС ще получат възможност да ги ползват и за мобилни интернет услуги.

Предполага се, че комуникациите от ново поколение ще позволят ще позволят на телеком операторите в ЕС да предложат нови цифрови услуги не само в градовете, но и селските райони.

Коментар