Прецедент: Съдебна победа за пиратството

Борбата с пиратството претърпя сериозно поражение, което се тълкува като прецедент в правото. Върховният съд на Мексико призна за неправомерно блокирането на уеб сайтове с пиратско съдържание, съобщи TorrentFreak.

Според мексиканските съдии, блокирането на пиратски сайтове от интернет доставчици по искане на притежателите на права води до ограничаване на достъпа на потребители, които не нарушават закона при ползване на съдържание, както и правото на изразяване на гражданите.

Съдебното решение фактически се явява победа на местния интернет доставчик – компанията Alestra, която отдавна се противопоставя на практиката за блокиране на сайтове, чието съдържание нарушава авторски права.

През 2015 г. правителственият институт за индустриална собственост на Мексико задължи Alestra да прекрати достъпа на потребителите до сайта mymusiic.com. Насочен към мексиканската аудитория, сайтът предлага сваляне на музика с ограничени авторски права. Но още преди съдебната победа сайтът прекрати съществуването си.

Доставчикът обжалва разпореждането в съда. Адвокатите на Alestra настояха, че пълното блокиране не позволява на потребителите да свалят легално съдържание. Съдът уважи тази претенция, тъй като съгласно мексиканските закони, в интернет може да се блокира само конкретно пиратско съдържание.

Законът предвижда мерки като блокиране на достъпа, но проблемът е, че те не отговарят на изискванията за съразмерност, тъй като ограничените права трябва да се отнасят до конкретно съдържание, поясняват от Върховния съд на Мексико.

Общите забрани върху работата на сайтове или интернет платформи нарушават правата на човека за свободно изразяване на мнение. Конституцията на Мексико, която е висшият закон в страната, предвижда редица социални права, вкл. свобода на изразяване, на образование и т.н.

Върховният съд на Мексико определя блокирането като цензура и го сравнява със затварянето на печатницата, заради един екземпляр на печатно издание, което е в нарушение. Според експертите, съдебното решение ще стане прецедент и правителствените органи на Мексико ще трябва да прилагат нови подходи в борбата с пиратството.

Коментар