Windows 10 S се прицелва в сектора на образованието

Нова модификация на Windows 10 ще търси място в сектора на образованието. Очаква се Microsoft да представи официално версията днес.

Windows 10 S, известна още като Windows 10 Cloud, е ограничена само за работа с приложения от каталога Windows Store. Тя ще се инсталира на по-достъпни устройства и с нея Microsoft ще конкурира хромбуците – мобилни компютри под управление на Chrome OS на Google.

Платформата Windows 10 S се явява в известен смисъл наследник на Windows RT, която се появи през 2012 г. първоначално на компютри Surface RT, а по-късно и на устройства Surface 2. Очаква се Microsoft да наблегне върху дългото време за автономна работа и универсалните приложения.

Ограничението на Windows 10 S до приложенията в Windows Store може да бъде лесно преодоляно чрез ъпгрейд до пълния Windows 10 лиценз. Ако устройствата с Windows 10 S могат да работят с Win32 софтуер, въпрос на време е да се появи джейлбрейк за отключване на пълния им потенциал.

Предполага се, че днес Microsoft ще представи новата ОС и устройства под нейно управление, а продажбите вероятно ще започнат по-късно този месец. Очаква се също самата Microsoft да предложи нов Surface модел, работещ под управление на Windows 10 S, с приложения от Windows Store.

Коментар