Браузърни войни: Edge остава в дълбоката сянка на Chrome

Делът на Chrome наближава 60%, докато Edge се е закотвил под 6% (източник: NetMarketShare)

Microsoft подобрява непрекъснато своя браузър Edge, като добавя нови характеристики, вкл. табове и повече контрол над Flash съдържанието. Промените, дошли с Windows 10 Creators Update, обаче не водят до по-голям интерес към браузъра по подразбиране в Windows 10.

Последните данни на NetMarketShare показват, че делът на Edge е нараснал само с 0,01% през април, въпреки че Creators Update е достъпен за ръчно инсталиране от 5 април, а от 11 април и през услугата Windows Update. Т.е., новата версия на Windows с подобрен Edge на практика не е допринесла за популяризиране на браузъра.

Edge са ползвали само 5,61% от потребителите на РС през март, докато през април този дял се е покачил символично до 5,62%. От друга страна, браузър номер едно Google Chrome бележи ръст от 58,64% до 59%, т.е. използват го близо 6 от всеки 10 потребители на РС.

Цифрите показват недвусмислено, че повечето потребители на Windows 10 (вече с над 25% дял), преминават от браузъра по подразбиране Еdge към Chrome или Firefox на Mozilla, който има 11,80% пазарен дял.

Една от причините за изоставането на Edge от конкурентите е ограничената му достъпност. Докато Chrome е наличен за всички Windows и не-Windows десктоп платформи, Edge може да се ползва само на устройства с Windows 10.

Освен това Microsoft пуска нови функци в Edge по-рядко, обикновено с излизане на нова версия на операционната система, както бе в случая с Creators Update. Но в бъдеще, компанията възнамерява да актуализира браузъра чрез Windows Store, както всяко друго универсално приложение за Windows 10.

Засега не се чува и дума за Edge на платформи, различни от Windows 10. Очевидно, Microsoft все още иска да използва браузъра като мотив за обновяване до Windows 10.

Коментари по темата: „Браузърни войни: Edge остава в дълбоката сянка на Chrome”

добавете коментар...

  1. ха

    Фофу очевидно ти си виновен, защото вече рядко пишеш тук! Кученцата все пак си търсят помият с който да се джавкат.

  2. 112

    И какво има за лаене? Използвам и Edge и Chrome и от двата съм доволен.

  3. Фофу

    Това е чудо нечувано. Спомена се нещо майкрософтско и Павловите кученца все още не са залаяли за да ни иформират колко са щастливи или нещастни.

Коментар