Intel и Samsung си оспорват върха при чиповете

В периода януари-март продажбите на чипове са донесли на производителите общо 99,6 млрд. долара

Десетте водещи производители на чипове концентрират в себе си общо 56% от приходите на световния пазар, според доклад на IC Insights за първото тримесечие на 2017 г.

В периода януари-март продажбите на чипове са донесли на производителите общо 99,6 млрд. долара. Очаква се през второто тримесечие пазарът за първи път да преодолее бариерата от 100 млрд. долара.

Intel е начело сред водещите производители с приходи в размер на 14,2 млрд. долара за тримесечието. Веднага след него е Samsung, който е продал чипове за 13,6 млрд. долара, или само с 4% по-малко от Intel.

IC Insights прогнозира, че ако цените на чиповете памет се запазят на сегашните си нива, през второто тримесечие Samsung ще изпревари Intеl по приходи. Процесорният гигант от Санта Клара, Калифорния, е неизменно първи на пазара за чипове от 1993 г. насам.

Анализаторите обръщат внимание на успеха на компании като SK Hynix и Micron, които се изкачват в класацията и в момента заемат съответно 3-то и 4-то място. Техният напредък е обусловен от високото търсене на DRAM и NAND флаш чипове. SK Hynix има приходи от $5,5 млрд. за тримесечието, докато Micron е постигнал $4,9 млрд.

По-надолу се нареждат американските производители Broadcom и Qualcomm с приходи съответно $4,1 и $3,7 млрд., следвани от Texas Instruments с резултат $3,2 млрд., японската Toshiba с $2,9 млрд., холандската NXP Semiconductors с $2,2 млрд. и немската Infineon с $1,9 млрд.

Анализът на IC Insights не отчита производството на чипове по поръчка, или т.нар. foundry сектор, където най-големият играч е тайванската TSMC.

Коментар