САЩ се опасяват от антивируса на Касперски

Евгений Касперски трябва да оборва твърдения, че неговата компания шпионира американците в полза на руското правителство

Властите на САЩ се опасяват, че руските специални служби могат да използват антивирусния софтуер на Лаборатория Касперски за шпионаж и саботиране на работата на ключови инфраструктурни системи, съобщава ABC News.

Продуктите на руската компания се използват широко в САЩ и не само в частния сектор, но и в правителствения сегмент, отбелязва CNews. Така например, клиент на Лаборатория Касперски е Федералното бюро на затворите. Освен това на територията на САЩ се продават ноутбуци с предварително инсталиран антивирус на руската компания.

Опасенията за възможна заплаха за сигурността от страна на Касперски са изразени в секретен меморандум, който е представен миналия месец на директора на Националното разузнаване и на главния прокурор на САЩ. Документът е изготвен от комитета по разузнаване към Сената.

Американските чиновници се безпокоят, че някои ръководители на Лаборатория Касперски по-рано са работили за руските разузнавателни и военни структури. Но шефът на компанията Евгений Касперски посочва, че тези служители са постъпили на работа в нея преди повече от 20 години. Той е убеден на 100%, че двамата ръководители нямат връзки с руското правителство.

Според източник на ABC News, преди няколко години ФБР е предложило на Евгений Касперски да стане информатор на службите, но той е отказал. Самият Касперски отрича подобни твърдения, като признава, че се е срещал с представители на ФБР и други спецслужби, но единствено, за да обсъждат въпроси за борбата с киберпрестъпността.

Ръководството на Лаборатория Касперски нееднократно е заявявало, че компанията не представлява заплаха за американския потребител и никога няма да стане оръжие в ръцете на правителството, отбелязва ABC News. От антивирусния доставчик отричат каквито и да е връзки с руското разузнаване, а Евгений Касперски нарича „лош съвет” предупрежденията на американските власти за сметка на неговата компания.

Коментари по темата: „САЩ се опасяват от антивируса на Касперски”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Абе я си представи, че Касперски престанат да си затварят очите в името на американския им бизнес и почнат да блокират хакерските инструменти на NSA – не може то така 🙂

  2. Anonymous

    В САЩ се притесняват, че и други биха могли да вършат техните свинщини. Държат се, все едно разполагат с патент върху мръсните номера.

  3. Saevar

    то малко като гузен не гонен бяга тяхното, като имате съмнения ползвайте си Макафее или там някоя ваша боза, обективно погледнато щатите нямат добра антивирусна компания може би Комодо но Касперски са в пъти по добри, аз лично ползвам БитДефендер (Румънски) от години и според мен е по-добър от Касперски визирам ресурсите които ползва на Уин компа, и за Юникс версията на БитДефендер също е много добра и разпознава всякакви вируси както за Уин, Юникс така и за Андроид..

  4. ФАЩ

    Ами да си ползуват техните си антивирусни, никой не ги кара на сила да ползуват Касперски. Какво реват?

  5. Аркан

    САЩ да се заемат с телеметрията в продуктите на Microsoft, а не да се чудят как да смачкат чуждестранните конкуренти на американските компании!

  6. Avg

    Ша я смачкат.

Коментар