ESA прави извънземни тухли на 3D принтер

Учени от ESA използват прах, подобен на покритието на Луната, за да отпечатат „лунни тухли“

Европейската космическа агенция (ESA) изглежда е открила забавлението на 3D печата – ала с „извънземни“ материали. Тя използва симулиран лунен прах и топлината на слънцето, за да „отпечата“ тухли, които са здрави като гипс. Проектът демонстрира как изследователите-космонавти биха могли един ден да строят колонии на Луната по този метод.

Бъдещите посетители на Луната и Марс биха могли да използват местни източници на материал за изграждане на обитаеми постройки по тези далечни места. Наскоро инженерите от Калифорнийския университет в Сан Диего, финансирани от НАСА, успяха да създадат супер-здрави тухли със симулирана пепел от Марс. Ето, че сега учените от ESA са използвали прах със състав и размер на зърната, подобни на покритието на Луната, за да отпечатат „лунни тухли“.

Инженерът – специалист по материалознание Адвенит Макая казва, че в ESA са „сготвили“ последователно нанесени слоеве от лунна пръст с дебелина 0,1 мм в соларна пещ при температура от 1000 градуса по Целзий. По този начин може да се произведе тухла с размер 20,2х10х2,8 см за около пет часа. Соларната пещ се намира в немския аерокосмически център DLR.

Сега тухлите ще преминат през обстойни тестове за механична здравина. Те все още не са перфектни – например, някои се изкривяват по краищата си, защото центърът се охлажда по-бавно от краищата. Но екипът търси начини да се справи с изкривяването, а проектът доказва концепцията, че подобен метод за лунно строителство наистина е осъществим.

Програмата „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз ще подкрепи проект RegoLight, който ще последва експеримента с тухлите. Целта е разработка на 3D технология за печат, която да оформя лунния реголит или „свободния слой прах, пръст и дребни скали на повърхността на Луната“. Скорошният проект на ESA е реализиран при нормални атмосферни условия, но RegoLight ще се опита да приложи 3D печат с лунен прах в условията на високи температури и вакуум – среда, типична за Луната.

Коментар