Спря дело срещу репортер, уличил iPod завод в Китай

Прекратиха делото срещу журналист на вестник China Business News, който изнесе нелицеприятни данни за експлоатация в китайски завод за производство на плеъри iPod.
Foxconn, тайванският собственик на завода и един от най-големите производители на ИТ продукти в света, се е отказал да съди журналистите. Двете страни се извиняват взаимно за причинените проблеми.
На 15 юни вестникът публикува статия, която разкрива експлоататорски условия на работа в завода в Шензен, провинция Гуандонг, който е собственост на Foхconn. Следващият месец компанията заведе дело срещу репортера Ванг Ю и неговия редактор Венд Бао за 30 милиона юана, което е около 3,8 милиона долара, за опетняване на репутацията й.  
Няколко дни по-рано, на 11 юни, британският вестник Mail on Sunday също изнесе данни за лошите условия в завода. Това предизвика разследване от Apple, за която се произвеждат iPod-ите. Проверката действително установи превишено работно време.
След вълната от критики в китайските медии, Foxconn намали иска към журналистите от CBN на символичния един юан (12 цента) и добави като обвиняем вестника, който междувременно застана зад своя репортер.
Публикацията на CBN твърди, че повечето работници в завода за производство на iPod-и работят по 12 часа на ден срещу 126 долара месечна заплата. Нещо повече, според вестника, на работниците не било разрешено да разговарят помежду си.
Foxconn е търговското име на базирания в Тайван производител Hon Hai Precision Industry и се притежава от един от най-богатите хора в света Тери Гуо. През май 2004 година компанията отново се опита да осъди журналист за негативна статия, но под натиска на тайванските медии се отказа от делото, както и в сегашния случай.

Коментар