Норвежки град се отказа от план за Linux на десктопите

Амбициозен план за въвеждане на Linux като десктоп среда в норвежкия град Берген беше прекратен. Миграцията към софтуер с отворен код се отлага поне с две години, съобщава ZDNet.
През 2004 г. Берген обяви план да мигрира своите административни и образователни сървъри към Linux, което вече е направено. Следващата стъпка в проекта предвиждаше преход към Linux и на десктоп компютрите.
Прекратяването на плана е в резултат от анализ, че отвореният софтуер не е готов за масово използване на ниво десктоп. Сега Берген ще се съсредоточи върху порталните е-услуги. През следващите 2 години ще бъдат пуснати около 50-80 услуги за гражданите, които ще се изпълняват на Linux сървъри.
Причина за спиране на десктоп плана е и липсата на държавно финансиране за оценъчен проект на миграцията към Linux. Такъв е необходим, тъй като въвеждането на свободен софтуер на десктопите (фронт офиса) ще изисква и промени в бек-офиса.
В момента, Берген ползва десктоп РС с Windows 2000 и Office 2000, като очакваният ъпгрейд е към Office 2003, тъй като градът вече има лицензи от предишно корпоративно споразумение с Micorosft.
В последните години няколко европейски града обявиха планове да тестват и въведат софтуер с отворен код. Някои от тези планове обаче се натъкнаха на проблеми, което доведе до отлагането им.

Коментар