Суперкомпютри Cray ще се ползват като услуга

Системата за научни изчисления Cray Urika-GX скоро ще стане достъпна като услуга от облачния доставчик Markley

Тенденцията да се предлагат изчислителни ресурси във вид на услуга вече се простира и в сферата на суперкомпютрите. Cray, един от водещите играчи в сектора, обяви партньорство с оператора на дейта центрове Markley, в рамките на което двете компании ще предлагат първа по рода си облачна услуга за ползване на суперкомпютри.

Решението за суперкомпютър като услуга комбинира мощта на изчислителните машини на Cray с хостинг възможностите на Markley. Двете компании ще изграждат и предлагат специфични решения за конкретни индустрии, като освен това Markley ще оферира хостинг услуги на база технологиите на Cray, съобщават от американския производител на суперкомпютри.

Потенциални клиенти на новите услуги са компании от боифармацевтиката и авиационната индустрия, банки, правителства, научни организации и други, които се нуждаят от анализ на сложни данни и изследвания или пък се стремят да намалят времето за пускане на пазара на нови продукти.

„Нуждата от суперкомпютри никога не е била по-голяма”, казва Патрик Гилмор, технологичен директор на Markley. По неговите думи, доставяйки супрекомпютърни ресурси и анализ на големи данни под формата на хостинг, Markley и Cray ще дадат възможност на организациите да постигнат значими ползи както от икономическа, така и от оперативна гледна точка.

Първото индустриално решение на Cray и Markley ще стъпи на предварително интегрирано хардуерно-софтуерно решение Cray Urika-GX за научни цели, в частност изследвания в областта на геномиката. Това е първа по рода си agile аналитична платформа, която свързва суперкомпютрите с отворените стандарти за предприятията.

Коментар