Microsoft призова света към киберразоръжаване

Кибератаките ще се повтарят дотогава, докато правителствата не се откажат от своето поведение, смята Брад Смит от Microsoft

На фона на разразилата се епидемия от кибер инфекции в последните дни Microsoft призова правителствата по света да започнат процес на киберазоръжаване.

В официалния блог на компанията Брад Смит, президент и главен юрисконсулт на Microsoft, обясни причините, довели до глобалната атака с криптовируса WannaCrypt (WannaCry), в резултат на която пострадаха минимум 200 хиляди компютъра в 150 страни по света.

По неговите думи, WannaCrypt използва похитени от Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) кодове, а самата Microsoft прави всичко възможно, за да се справи със ситуацията, като на 14 март компанията пусна обновление на системата за сигурност в Windows, което затваря уязвимостта и защитава потребитилите, посочва Брад Смит.

Пострадали, според него, са само потребителите на компютри, които не са обновили своите системи за сигурност. Основният проблем обаче идва от нарастването на арсенала от уязвимости на едни или други софтуерни продукти, с който разполагат правителствените служби на различни държави по света.

Настоящата атака е още един пример за това как разрастващият се арсенал от уязвимости се превръща в сериозен проблем. Виждаме как уязвимости, събирани от ЦРУ, попаднаха в WikiLeaks, а сега данните, откраднати от NSA, засегнаха потребители по целия свят, казва Брад Смит.

Той уверява, че Microsoft работи денонощно, за да помогне на пострадалите потребители. Но въпреки това нови кибератаки ще се повтарят дотогава, докато правителствата не се откажат от своето поведение.

Атаката с WannaCry е предупреждение за правителствата. Те трябва да се откажат от досегашния си подход във виртуалното пространство и да се придържат към правилата, които действат във физическия свят, настоява Брад Смит.

Той припомня, че още през февруари неговата компания е призовала за изготвяне на нова конвенция и в частност – въвеждане на задължителни правила, съгласно които правителствата трябва да съобщават за откритите уязвимости на доставчиците на софтуер, а не да ги трупат, продават и използват за свои интереси.

Коментари по темата: „Microsoft призова света към киберразоръжаване”

добавете коментар...

  1. 01001010

    няма как. държавите не са само за техните интереси

  2. Алекс

    Микрософт са направили два ключа за Уиндоус. Единият е за тях, а другият не казват за кого е. Явно целят само тези два ключа да са с пълен достъп, когато те си поискат. Да не говорим, че вграждат кейлогъри (записват всяко натиснато копче (знаят ви всяка парола)) и ви следят нон-стоп.

  3. Anonymous

    Майкрософт най-напред да изринат собствените си **** – ако софтуерът им не бе с такова скандално долнопробно качество, животът на хакерите не би бил толкова лесен.

Коментар