Huawei: България ще стане регионален облачен хъб

Пътят на развитие на информационните системи е постепенното им преместване в облака, заяви Гуо Пинг – заместник-председател на Huawei и главен изпълнителен директор, действащ на ротационен принцип

Китайският ИТ гигант Huawei и българският телеком оператор Виваком обявиха днес стратегическо партньорство за развитие на облачните технологии в полза на бизнеса и правителството.

Двете компании участваха във форум за облачни технологии в София, организиран съвместно с работодателската организация КРИБ. Страната ни има шанс да се превърне в облачен хъб за региона, което е част от стратегията на правителството, залегнала в Концепция за цифрова трансформация на българската индустрия (Индустрия 4.0), стана ясно на форума.

В ерата на свързаните устройства и интернет на нещата именно облачните решения ще дадат тласък за дигитализация на индустриите, заявиха представители на двете технологични компании. Тяхната инициатива се подкрепя от българското правителство, което бе представено от министъра на икономиката Емил Караниколов, както и от КРИБ начело с нейния председател Кирил Домусчиев.

По думите на министъра, задачата на България е да се представи като регионален център на цифровата икономика чрез внедряване на продукти, технологии, бизнес модели и процеси от Индустрия 4.0, което ще доведе до ресурсна продуктивност, ефективност и по-голяма гъвкавост на българската икономика. Индустрия 4.0 ще създаде благоприятни възможности за увеличаване на чуждестранните инвестиции в различни промишлени сектори.

Този ангажимент беше потвърден и от Росен Желязков – председател на Държавната агенция „Електронно управление“, която отговаря пряко за внедряването на електронно правителство.

Китайският посланик в България Джан Хайджо посъветва местния клон на Huawei  да работи в тясно сътрудничество с български партньори за насърчаване на активното развитие на ИКТ сектора. Спас Русев, председател на Надзорния съвет на Виваком, заяви, че облачните услуги вече не са част от бъдещето, а са настоящето и ще навлизат все повече в бизнеса.

„Виваком и Huawei си поставят амбициозната цел да развият регионален облачен хъб. Това ще бъде първият подобен проект, който ще стартира от България и ще я утвърди като високотехнологичен център за региона”, заяви Русев.

„Първоначално всяко домакинство трябваше да пробие собствен кладенец за вода. По същия начин, преди да бъде стандартизирано предаването на електроенергията и преди обществените мрежи да са напълно развити, е било естествено фабриките да генерират собствена електроенергия“, посочи Гуо Пинг, заместник-председател на Huawei и главен изпълнителен директор, действащ на ротационен принцип. „Днес непосредственият достъп до вода и електричество е неразделна част от нашия живот. Когато влязохме в информационната ера почти всяка компания започна да изгражда свои собствени информационни системи. Тези системи съществуват във всякакви размери и форми, които се поддържат от специализирани екипи. Пътят на развитието е постепенното им преместване в облака, което прави информационните услуги далеч по-достъпни, точно както днес са водата и електричеството“. 

Той подчерта, че до 2025 г. всички ИКТ решения за предприятията ще се превърнат в облак, което означава, че ще използват облачна технология и облачни модели. Повече от 85% от корпоративните приложения ще бъдат разположени директно в облака.

Коментари по темата: „Huawei: България ще стане регионален облачен хъб”

добавете коментар...

  1. ха

    Едно време хората са ходели на градската баня, за да се изкъпят. Днес всеки си има баня. Същото е и с услугата от вида съхранение и обработка на данни. В сегашно време някой може да се подлъже да ходи в облака, но след няколко години вече всеки ще си използва при него това, което му трябва.
    Не можеш да сравняваш в някакъв смисъл суровини, като вода и ток с най-обикновена услуга, която е удобно да ти е под ръка винаги.

  2. Anonymous

    Голям праз.

    Ката им кажат от гроб колко е комисионата
    и жълтите ще подвият опашка към остов хавай.

  3. :)

    Я кава цензура имало тук! Да бяхте изтрили съобщението ми, така се губи целият смисъл на поста.

  4. :о)

    щом присъства и мазния Кирил “ГелО” Домусчиев, значи ще има лапане някъде.
    Обяснили са му на дръпнатия къде и какви суми трябва да се внесат за да може
    ГИГАНТА хуйвей да стане мега великия дейта център на балканите 🙂

  5. :)

    Това ще е epic fail. ***** Дори и правителството ни … За съжаление успяха да убедят и нашите мениджъри да ползваме FusionSphere. ****

  6. Anonymous

    Индустрия 4.0, което ще доведе до ресурсна продуктивност

    А 3.11 колко ресурси вадише ?

  7. Anonymous

    Важно е едни евро/бюджетни пари
    да се усвоят
    с големи несъществуващи думи с цифрички отзаде.

  8. Бай Хой

    Каква цифрова икономика, какви регионални центрове, какви 5лв. В страна, в която все още за елементарни административни услуги се редиш на гишета и чакаш за хартиени документи с печати като през 1950г. не може да има цифрова икономика.

  9. Anonymous

    цифрова трансформация на българската индустрия (Индустрия 4.0)

    Кво е 1.0 ,2.0 ,3.0 ?

  10. Anonymous

    Този ангажимент беше потвърден и от Росен Желязков – председател на Държавната агенция „Електронно управление“, която отговаря пряко за внедряването на електронно правителство

    Държавна агенция на китайски облак ?
    Хмериканките спът.

Коментар