Изтече база данни с 560 млн. пароли

Поредният голям теч на чувствителни данни повдига с особена острота въпроса за сигурността в интернет

Продължават разкритията за мащабни хакерски пробиви. Освен за атаката с криптовируса WannaCry, тази седмица се разчу, че хакери са публикували онлайн база данни със стотици милиони пароли.

Озаглавена като „майка на всички изтичания“ от изследователския център по сигурност MacKeeper, базата данни съдържа повече от 560 милиона пароли. В нея фигурират и над 243 милиона уникални имейл адреси, твърдят специалистите.

Според MacKeeper, това е една гигантска база данни, съдържаща пароли, събрани от различни източници, вкл. предишни компрометирани данни. Фактът, че тези данни циркулираха в интернет, не е нещо ново, но събирането на цялата информация на едно място, лесно достъпно за всеки, буди безпокойство, отбелязват експертите.

„По време на нашето проучване бяхме изненадани да видим 313 големи бази данни с размери над 1GB, които се намират в САЩ, Канада и Австралия. Въпросната база данни се хоства на облачно-базиран IP и не е ясно кой всъщност го притежава. Изпратихме имейл с уведомление до хостинг доставчика, но обикновено това не е най-бързият начин да я затворим“, обясняват от MacKeeper.

Базата данни с размер над 75 GB съдържа данни, структурирани в читаем json формат. В нея са обединени данни от най-малко 10 предишни течове, вкл. от източници като LinkedIn, Dropbox, MySpace, Neopets, RiverCityMedia, Tumblr, MySPace и Lastfm.

Специалистите препоръчват на потребителите да опреснят своите пароли за облачни услуги, особено ако използват една парола за влизане в няколко акаунта. Паролата следва да бъде трудна за хакване комбинация от големи букви, малки букви и цифри.

Коментари по темата: „Изтече база данни с 560 млн. пароли”

добавете коментар...

  1. БГЛаме

    Това са номера на Американското правителство с цел да исземат максимално количество Биткойн за кратък период от време, понеже малко хора като тях са наясно до каква цена ще нарастне монетата през следващите месеци, която връхна точка ще бъде от около 8,000-16,000$ за Биткойн през месец Септември-Октомври тази 2017 година. Нека припомня, че същите тези хора присвоиха огромно количество биткойн от пазари регистрирани на тяхна земя като обвиниха хакерите за това, също така изкараха собственика на MtGox наркоман и го прибраха. .. 560 млн. пароли нищо не са. Аз лично притежавам милярди пароли и какво от това? Ще са ми нужни няколко века докато проверя всичките 🙂
    Този вирус е пуснат умишлено от тях чрез вратички които Майкрософт има към всеки ваш Windows. Лично аз намерих няколколко техни такива, но неможем да предполагаме колко те са всъщност.

    Поздрави!

    BGLame – (United Balkan Hacker Leaders)

  2. Anonymous

    313 големи бази данни с размери над 1GB

    Плашат гаргите

  3. Saevar

    е и хешове да са, аз пак мога да си намеря ква е паролата с брутфорс, имам 2 милярда пароли с които да си сравня хеша стига да искам да отворя на някого мейла..

  4. Светослав

    Не са пароли, а хешове. Изредените източници със сигурност не са толкова прости, та да пазят паролите на потребителите.

  5. pro

    По-скоро са хаш сумите. Не вярвам някой да записва паролите на потребителите в чист вид. Макар да знам няколко български сайта, които при забравена парола направо ти пращат на мейла оригиналната парола 😀

  6. Парола риба меч

    p4sw00rd

  7. Anonymous

    559 мил пароли са 12345

Коментар