Франция глоби Facebook за незаконно следене

Френските власти наказаха Facebook с глоба в размер на 150 хиляди евро, заради нарушаване на поверителността на потребителите. Санкцията е наложена от наблюдаващия орган CNIL.

Facebook е обвинена, че не информира правилно потребителите за действителния обем данни, който социалната мрежа събира за тях. Тази информация впоследствие се използва за рекламни цели.

Глобата от 150 хиляди евро едва ли ще стресне Facebook, но това всъщност е максималната сума, с която CNIL е можела да накаже компанията в момента на започване на разследването. Максималната глоба сега възлиза на 3 милиона евро, така че Facebook несъмнено е имала късмет.

Изследването, проведено от CNIL, установява, че Facebook е направила масивна компилация от лични данни за интернет потребителите, за да показва целева реклама. Facebook също така е събирала данни за сърфирането на потребителите във външни сайтове чрез бисквитки (кукита) без тяхното знание, пояснява CNIL.

От своя страна, Facebook не е съгласна със CNIL. „През последните години опростихме правилата си, за да помогнем на хората да разберат как използваме информацията. Не приемаме решението, но продължаваме да работим по тези въпроси със CNIL, докато се подготвяме за новите разпоредби на ЕС за защита на данните, които влизат в сила през 2018 г.“, казват от компанията.

Миналата година CNIL даде на Facebook краен срок да прекрати следенето на потребителите в интернет без тяхното съгласие. Властите наредиха на социалната мрежа също да спре трансфера на лични данни към САЩ.

Глобалната аудитория на Facebook приближава 2 милиарда активни месечни потребители. Около 33 милиона от тях живеят във Франция, според последните статистики на социалната мрежа.

Коментари по темата: „Франция глоби Facebook за незаконно следене”

добавете коментар...

  1. Ахам

    САЩ ще им възстановят загубите десеторно поне, за да продължат да им продават данните ни. Все пак те си печатат пари от въздуха необепечени с нищо и не струващи дори колкото материала върху който са отпечатани, но докато от тях самите зависи да обяват фалит или да продължат в същия дух ще е така…

Коментар