Google обяви Android Go за достъпни смартфони

Нова мобилна платформа ще улесни работата със смартфони от начално ниво. Това е системата Android Go, която дебютира на започналата вчера конференция за разработчици Google I/O.

Android Go позволява на евтините смартфони да обработват по-лесно процесите и да изпълняват по-бързо множество приложения. Смартфоните под управление на новата ОС ще имат до 1GB оперативна памет. Ядрото и потребителският интерфейс (UI) ще могат да работят дори на 512MB RAM.

Google позиционира Android Go за потребители със смартфони от нисък клас, които имат ограничена връзка за данни и говорят множество езици. Олекотената версия ще бъде достъпна с всяко ново издание на Android, стана ясно на Google I/O в Маунтин Вю, Калифорния.

Android Go съдържа три главни области – Android OS, Google приложения и Google Play Store. Тъй като системата е предназначена за евтини смартфони, Google ще предложи специални приложения за нея, които използват по-малко памет, сторидж и мобилни данни – такива, например, са YouTube Go и оптимизирани версии на Chrome и Gboard.

В допълнение, Android Go ще използва версия на Play Store, която включва приложения, подходящи за смартфони с по-малко RAM памет. Google обеща напълно функционална Android Go в началото на 2018 г., като системата ще се предлага с всяка версия на Android, започвайки от Android O.

Коментар