AMD вдига сървърната производителност с EPYC

Сървърният чип EPYC обещава бързи и динамични едно- и двупроцесорни платформи

AMD обяви нова ера в сегмента на високопроизводителните сървърни процесори с EPYC. С големия брой ядра, висока пропускателна способност на шината с паметта и поддръжка на високоскоростни входо-изходни канали на един чип, EPYC цели да революционизира пазара на двупроцесорни сървъри, като същевременно вдига очакванията към еднопроцесорните системи.

Познат досега с кодово име Naples, новият високопроизводителен процесор за облачно-базирани и традиционни информационни центрове ще използва Zen x86 енджин, като моделите ще разполагат с до 32 физически ядра.

Първите EPYC-базирани сървъри ще дебютират през юни т.г., с широка поддръжка от OEM-производители и партньори в каналите за продажби, съобщи AMD. Процесорите AMD EPYC ще наложат нов стандарт за двупроцесорна производителност и мащабируемост, заяви Форест Нород, вицепрезидент на AMD.

На среща с финансови анализатори AMD демонстрира как един EPYC процесор надвишава производителността на конкурентна двупроцесорна платформа в пряко съпоставяне. EPYC надминава върховото конкурентно предложение в момента по критични параметри, с 45% повече ядра, 60% повече входо-изходен капацитет (I/O) и 122% по-висока пропускателна способност на шината с паметта.

Dropbox в момента прави оценка на EPYC и според Ахил Гупта, вицепрезидент по инфраструктурата в облачния доставчик, комбинацията от производителност на ядрата, пропускателна способност с паметта и поддръжка на I/O прави този процесор уникално предложение.

EPYC се явява силно мащабируема, 32-ядрена SoC (система на чип), с поддръжка на две високопроизводителни нишки на ядро. Двупроцесорият сървър на негова база поддържа до 32 DIMM DDR4 памети на 16 канала, за до 4 терабайта общ капацитет на паметта.

В чипа са интегрирани високоскоростни I/O-поддържащи 128 писти PCIe 3, които премахват нуждата от отделен чипсет. Оптимизирана е също структурата на кеша, налична е и Infinity Fabric междинна връзка за двата EPYC процесора в двупроцесорните системи.

Коментар