Qualcomm подгони съдебно доставчиците на Apple

Войната между Qualcomm и Apple придобива нови измерения

Разработчикът на мобилни процесори Qualcomm подаде съдебен иск в САЩ срещу партньори на Apple. Компанията атакува Foxconn, Pegatron, Wistron и Compal с обвинение за неплатени лицензни такси за нейни патенти.

Qualcomm твърди, че Apple е посъветвала своите партньори-производители да не плащат такси, като е поела ангажимент да ги възмезди за евентуални разходи, произтичащи от това тяхно действие.

Искът на Qualcomm е нов момент в обтегнатите отношения на компанията с Apple. В началото на тази година Apple подаде иск срещу Qualcomm, като я обвини в злоупотреба с доминиращо положение на пазара и поддържане на завишени цени.

Наскоро към иска срещу Qualcomm се присъединиха Samsung и Intel. По-рано антимонополно разследване срещу компанията предприеха Китай и Южня Корея, в резултат на което Qualcomm трябваше да плати глоба в размер съответно на $1 млрд. и $853 млн. в двете страни.

Qualcomm, базирана в САЩ, е най-големият разработчик на мобилни чипове. Самата компания обаче не притежава заводи, а нейни поръчки изпълняват производители като тайванската TSMC. Но Qualcomm държи ключови патенти за мобилната индустрия и събира лицензни такси от останалите производители.

Коментар