Саудитска Арабия става фактор в ИТ индустрията

Новосъздаден фонд с участието на капитали от Саудитска Арабия обещава следващ етап в информационната революция

Фонд за инвестиции в нови технологии, създаден с участието на Саудитска Арабия, успя да привлече 93 млрд. долара. Средствата ще бъдат инвестирани в сфери като изкуствен интелект и роботи, предаде Ройтерс.

Зад инициативата стоят японската корпорация Softbank Group и инвестиционният фонд PIF от Саудитска Арабия. В официалното съобщение от Softbank Vision Fund се посочва, че фондът ще изгражда нов етап в информационната революция и предприятията, които могат да направят това, ще се нуждаят от дългосрочни и безпрецедентно големи инвестиции.

Softbank огласи намерението за създаване на подобен фонд през октомври миналата година. Оттогава досега във фонда бяха привлечени редица големи компании от високотехнологичната индустрия.

Най-голям инвеститор в проекта е фондът PIF от Саудитска Арабия, който влага 45 млрд. долара, докато Softbank участва с 28 млрд. долара. Техни партньори са още Mubadala Investment ($15 млрд.), Apple, Qualcomm, Foxconn и Sharp.

Освен инвестиции в изкуствен интелект и роботи фондът планира дялово участие в перспективни компании от други сектори, вкл. мобилни технологии и комуникационна инфраструктура. Привличането на средства ще продължи още половин година, като целта е достигане на ресурс от 100 млрд. долара.

Коментари по темата: „Саудитска Арабия става фактор в ИТ индустрията”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Многото пари не правят никого фактор в наука и технологии.

  2. WannaWar

    Ако им свърши петролът вече няма да са съюзник номер 1 за американците, но тях не ги мисли. Те си подкрепят разни войнички. Както се видя от разследването оръжието намерено в Ислямска държава от България (ВМЗ Сопот и от фирмата в Лясковец) е натоварено на датски кораб в Бургас и е разтоварено в Джеда, Саудитска Арабия.

  3. WannaMoney

    @Saevar sarcasm

  4. Savear

    егати тъпия сайт, не ми постна query-то както трябва, трябваше да е пове4е от 10 и по малко от 100 групирано по дата… но пък открих vulnerability в сайта .. хи хи хи.

  5. Saevar

    дам, така е чи стаат софт инжинери само дето като погледнеш световната карта със средното IQ на населението тея камилари са с по ниско от Турция … а съседна Патка е с най-ниското в Европа (ако може да се каже че Турция е в Европа).
    ” SELECT * FROM arabs where camelsFucked 10 group by date; “

  6. WannaMoney

    Ами като свърши петролът, няма да се връщат на камили я. Все пак са отдавнашни приятели с хамериканците, ще ги направят софтуерни инж.

Коментар