Роботите навлизат ускорено в домовете

Все по-разпространени ще стават роботите, които изпълняват роля на персонални помощници или семейни компаньони

Продажбите на потребителски роботи в света ще нараснат петкратно в близките пет години, прогнозира анализаторската компания Tractica. Променя се и ролята на умните домашни машини.

Ако през 2016 г. са доставени 10 милиона робота – домашни, за игри и образование, то към 2022 г. продажбите ще достигнат 50,7 милиона. В стойностно изражение пазарът ще нарасне от 3,8 до 13,2 млрд. долара.

Етапът, в който на потребителския пазар преобладаваха роботи, предназначени за почистване, е към края си, коментира Tractica. Все по-голямо разпространение ще получават роботи, които изпълняват ролята на персонални помощници или семейни компаньони.

Освен това набират популярност роботизираните играчки. Те се превръщат в интерактивни геймърски устройства с достъп до интернет и практически неограничени перспективи за развитие.

Подобни роботи могат да се използват не само за развлечение, но и служат като ефективен образователен инструмент в рамките на програми за обучение, базирани на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), отбелязват анализаторите.

Коментари по темата: „Роботите навлизат ускорено в домовете”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Предпочитам дори мургава компаньонка, пред роботизирана… ,)

Коментар