Huawei започва настъпление на РС пазара

Новата линия Matebook мобилни РС се цели в потребителите от премиум сегмента

Китайският технологичен гигант Huawei крои планове за експанзия на световния РС пазар. На конференция в Берлин компанията показа три нови компютъра – класически ноутбук, хибирд таблет-ноутбук и ултрабук.

Matebook X, новият ултрабук на Huawei, работи с пасивно охлаждане, т.е. няма вентилатор. Моделът има 13-инчов екран с резолюция 2160×1440 пиксела, защитен от влага с Gorilla Glass, и скенер на пръстови отпечатъци, вграден в бутона за включване. Ултрабукът разчита на процесор Core i5 или Core i7, графика Intel HD Graphics 620 и до 8GB оперативна памет. Цената на устройството варира от 1500 до 1900 долара.

Хибридът Matebook E представлява таблет с клавиатура, оборудван с процесор Intel Core i5-7Y54 или m3-7Y30, графика Intel HD Graphics 615, до 8GB оперативна памет и SSD с капацитет до 512GB. Моделът ще се продава на цени от 999 до 1299 евро.

Класическият ноутбук Matebook D предоставя 15,6-инчов екран и стъпва на процесор Intel Core i7 или i5 от седмо поколение, допълнен от видеокарта Nvidia GeForce 940 MX Graphics с 2GB памет. Цената на ноутбука варира от 799 до 999 евро.

Всички модели от новата линия работят под управление на Windows 10 и включват софтуер за автоматизация на предаването на данни между компютъра и смартфони с бранда Huawei.

Хибридът Matebook E представлява таблет с клавиатура на цена от 999 долара

Китайският производител ще търси място в премиум сегмента на РС пазара, където ще конкурира играчи, които контролират 50% от продажбите, коментира Ройтерс. Предполага се, че Huawei може да се възползва от намаляващия дял на епълските Mac компютри.

По данни на Gartner, продажбите на РС в света са намалели с 8,3% през 2015 г. и с 3,7% през миналата година. Анализаторите очакват спадът да приключи тази година, а към 2020 г. пазарът да се консолидира.

В момента Huawei а третият по големина производител на смартфони в света след Samsung и Apple и един от водещите производители на оборудване за телеком оператори. На РС пазара компанията няма позиции, но крои дългосрочни планове.

Първоначално Huawei ще атакува премиум сегмента на индивидуалните потребители. Потребителските модели от новата линия ще излязат на пазара в началото на юни т.г. в 12 страни от Европа, Северна Америка, Азия и Близкия изток. На по-късен етап се очаква компанията да навлезе и в корпоративния сегмент.

Коментари по темата: „Huawei започва настъпление на РС пазара”

добавете коментар...

  1. Иво

    Е, очевидно Huawei не цели да има дял в нискобюджетните серии, нека да разграничим нещата. Реално погледнато, за масовия потребител има значение параметрите да са що-годе добре и готово. Те софтуерните компании и търговски вериги си знаят работата как да ги пробутат.

  2. Иван

    Ми като искат дял от сигмента ,да предложат “китайски цени”. При тези ,не виждам какво ще ме накара да си купя тяхна машина ,без да е ясно дали са в час.

  3. Saevar

    Matebook D изглежда много обещаващо, бих си го взел и да му набичя 1 Линукс мдам, тва ще е новия ми лаптоп..

Коментар