Apple разработва чип за изкуствен интелект

Обработката на задачи за изкуствен интелект от специализирани чипове обещава значителни подобрения на мобилните устройства

От няколко години Apple използва технологии за изкуствен интелект (AI) в своя гласов помощник Siri. Но сега компанията иска да навлезе в AI хардуера със собствен чип.

Блумбърг съобщи тази седмица, че Apple разработва специализиран чип за мобилни устройства, който ще изпълнява задачи, свързани с изкуствен интелект. В момента решаването на подобни задачи е възложено на централния (CPU) и графичния (GPU) процесор.

Проектът е известен вътре в компанията като Apple Neural Engine. Предполага се, че чипът ще позволи по-бърза и по-точна обработка на задачи като разпознаване на лице и реч, но от компанията няма официална информация за разработката.

Освен по-висока производителност в сравнение с CPU и GPU, специализираният чип ще осигури и по-дълго време за автономна работа на епълските устройста, а това би било сериозно предимство спрямо конкурентните решения.

Apple, разбира се, не е единствената компания, която осъзнава предимствата на специализирания хардуер при решаване на задачи за изкуствен интелект. Едночиповите системи (SoC) на Qualcomm – известните процесори Snapdragon – също интегрират в себе си AI функции.

И Google обяви по-рано, че разработка подобен хардуер, но той не е предназначен за мобилни устройства. Аналогични продукти има в портфолиото на графичния разработчик Nvidia. В тази сфера са фокусирани и други, по-малко известни компании.

Коментари по темата: „Apple разработва чип за изкуствен интелект”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Засега Google водят с техния Tensor Processing Unit, който вече е в употреба.

    Qualcomm за момента нямат специален процесор за целта. Имат API – Snapdragon Neural Processing Engine SDK. То помага на разработчиците да изпълняват различни задачи, като анализът на звук и говор отива към Hexagon DSP, а разпознаването на образи – към Ardeno GPU.

    Apple не се знае откога работят и докъде са стигнали. Предвид, че изкупиха бая компании за проектиране и оптимизиране на процесори, ще е интересно какъв ще е крайният резултат.

Коментар