Intel подготвя бюджетни процесори Gemini Lake

Процесорите Gemini Lake няма да предложат сериозни подобрения спрямо своите предшественици Apollo Lake

Intel планира да пусне към края на годината нова фамилия мобилни процесори Gemini Lake, които ще заменят сегашното поколение Apollo Lake в бюджетните ноутбуци и РС. Не се очакват обаче сериозни подобрения в характеристиките, според изтеклите в интернет предварителни данни.

Мобилните чипове Gemini Lake имат показател TDP 6W (вата), докато TDP на настолните решения е 10W, т.е. бъдещите чипове няма да се различават в консумацията на енергия от съществуващите Apollo Lake.

Очакват се Gemini Lake модели с две и четири CPU ядра и GPU с 18 изчислителни блока. За сравнение, настолните Apollo Lake има същото GPU, докато при мобилните броят на блоковете е 12. Известно е също така, че Gemini Lake ще поддържат интерфейс HDMI 2.0.

Intel ще повиши тактовата честота на новите си процесори и вероятно това ще бъде единственото сериозно подобрение. В асортимента на компанията почти не останаха пълноценни мобилни процесори Pentium и Celeron с нормална тактова честота, тъй като те бяха изместени от Apollo Lake.

Така например, във фамилията Kaby Lake фигурират само три такива CPU: Pentium 4415U, Celeron 3965U и Celeron 3865U. На практика бюджетните ноутбуци почти изцяло се базират на Atom процесори. Но това е разбираемо, като се има предвид, че чиповете Apollo Lake имат по-висока производителност от своите предшественици.

Коментар