Средата за е-плащания е готова технически

Приключи техническата част по изграждането на единна среда за електронни плащания към администрацията. Pay.egov.bg премина тестовете за работа с НАП, банки и оператори на системи за електронни плащания, съобщиха от Датамакс.

Средата ще осигури техническа връзка и комуникация между различните институции на държавно и общинско ниво и банките в страната. По този начин всички потребители в България ще получават по-удобни услуги при общуването си с администрацията.

За първи път институциите ще бъдат известявани за получени плащания автоматично и в реално време. Трансферите ще се отразяват директно в информационната система на администрацията-получател (НАП, КАТ, НОИ, Митници, общински служби и др.). Така потребителите ще имат по-бърз достъп до услугите, за които заплащат.

„До сега администрациите трябваше да изграждат отделни технически връзки с всяка една банка в страната. Сметката показва, че ако в страната има общо около 400 административни структури и около 30 банки, трябваше да се изградят 400 x 30 или общо 12 000 връзки между тях”, обясни Георги Маринов, изпълнителен директор на Датамакс.

След създаването на единна среда за електронни плащания връзката става една, като чрез нея всяка администрация се свързва с всяка участваща в средата банка и получава електронните уведомления за извършените плащания, добави Маринов.

В допълнение, всеки гражданин или фирма ще може да проверява в интернет своите задължения към различни ведомства (напр. дължими данъци към НАП, осигуровки, глоби към КАТ и др.). Потребителите ще заплащат всички или само избрани задължения със своята банкова карта или директно от банковата си сметка. За целта ще трябва да се идентифицират с универсален електронен подпис (УЕП).

Системата ще съхранява история за всички извършени плащания. Гражданите и фирмите ще могат да получат информация за всяко наредено и извършено от тях електронно плащане към администрацията през интернет.

„Проведохме успешни тестове с банки, администрация (НАП) и други платежни оператори, като извършихме цялостния процес по заявяване на електронна административна услуга чрез интернет (от сайта на НАП), плащането й по електронен път, чрез банкова карта и изпращане на уведомлението обратно до НАП за извършеното плащане в реално време. Сега ни предстои, съвместно с МДААР, да приключим успешно процеса по интеграция на средата и поетапното включване на доставчици на административни услуги”, каза Георги Маринов.

Коментар