Автопилотът на Tesla не разпознава колоездачи

Изследователи смятат, че Tesla трябва да се съсредоточи в подобряване на възможностите на автопилота си за разпознаване на хора

Изследване на учени от Станфордския университет и Карнеги Мелън показва, че автопилотът на колите Tesla е заплаха за колоездачите. Твърди се, че системата за разпознаване на обекти не е в състояние да идентифицира велосипедистите.

Тестовите изпитания на автопилота са извършени по пътищата на Южна Калифорния, съобщава в блога си д-р Хедър Найт от Училището по компютърни науки в Карнеги Мелън.

Според учените, ако водачът на автономния електромобил разчита на сензорите на автопилота, той ще изложи на опасност живота на колоездачите. Системата на Tesla определя правилно 30% от колите и само 1% от велосипедистите.

Ако Tesla не може да идентифицира даден обект, това не означава, че системата не го вижда. Но тъй като става въпрос за опасност за човешкия живот, учените препоръчват на шофьорите да не използват автопилота, когато в близост има колоездачи.

Изследователите смятат, че Tesla трябва да се съсредоточи в подобряване на възможностите на автопилота за разпознаване на хора. Според Хедър Найт, шофьорите имат право да знаят за ограниченията на автопилота.

Tesla, от своя страна, напомня, че автопилотът се явява помощно средство, но водачът трябва да държи ръцете си на волана и да гледа пътя. Ако шофьорът на превозното средство махне ръцете си от волана за дълго време, автопилотът ще се изключи.

Коментари по темата: „Автопилотът на Tesla не разпознава колоездачи”

добавете коментар...

 1. ¥€

  ХА ТЕ И БЕЗ ТОВА У ЕУ ТО СА МНОГО НАГЛИ И НЕ ЗАЧИТАТ ПРАВАТА НА ПЕШЕХОДЦИТЕ КОЛЕЗДАЧИТЕ И ЧЕСТО ТЕ САМИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ИНЦИДЕНТИ НА ТРОТОАРА ИЛИ НА УЛИЦАТА АБСОЛЮТНИ КАМИКАДЗЕТА ПИЯНИ НАДРУСАНИ УЖАС А У НАС Е ОБРАТНОТО ШОФЬОРИТЕ ПИЯНИ И НАДРУСАНИ НЕ ЗАЧИТАТ ПРАВАТА И НА ПЕШЕХОДЦИ И НА КОЛЕЗДАЧИ

 2. Anonymous

  С други думи, автопилотът все още за нищичко не става, ама понеже става въпрос за големи пари, лицензиращите държавни органи си затварят очите в името на печалбите… и на комисионните…

 3. Anonymous

  Ми те повечето шофьори така или иначе не разпознават колоездачите…

 4. Anonymous

  Системата на Tesla определя правилно 30% от колите

Коментар