Изкуственият интелект ще движи ИТ сектора

Изкуственият интелект се явява нова нишка в развитието на технологиите, която ще движи ИТ индустрията в следващите години

Изкуственият интелект (AI) е гореща тема на изложението Computex 2017 в тайванската столица Тайпе и именно той ще движат ИТ индустрията в следващите няколко години. Очаква се интересът към AI да отвори добри възможности за производителите на РС и сървъри.

Изкуственият интелект се явява нова нишка в развитието на технологиите, отбеляза наскоро председателят на тайванския производител Quanta Computer – Бари Лам. Той е способен да се учи, да коригира грешките си и да избира най-добрите решения на проблемите.

AI може да се използва в най-различни приложения, вкл. медицински услуги, самоуправляеми коли, автоматизация и управление на умни градове. В момента ИТ гиганти като Google, Microsoft и Facebook активно инвестират ресурси в развитие на съответните области.

Quanta, в частност, създаде специално бизнес подразделение за разработка на медицинска електроника. Целта на компанията е да интегрира AI системи в съществуващата медицинска електронна платформа и да я внедри в болници и клиники на Тайван.

Ускорено се развиват и AI технологиите за самоуаправляеми коли, където участват много играчи, вкл. интернет колосите Google и Baidu, а също така производители на автомобили като Tesla, Volvo и Benz. За автономно управление на колите са необходими 5G мрежи, тъй като те работят на по-висока честота и могат по-бързо да реагират в случай на необходимост.

Големи надежди се възлагат на технологиите за поддръжка на глас и в частност на интелигентните гласови устройства. Наскоро онлайн търговецът Amazon пусна ново Echo Show устройство с вграден сензорен дисплей. Apple също разработва умни продукти с поддръжка на глас, стъпвайки на технологията Siri, докато Microsoft разчита на своята разработка Cortana.

Коментар