IBM ще прави най-бързия компютър в света

Суперкомпютър, който е най-бързият в света, ще разработват в IBM. Компанията е спечелила търг за нуждите на лабораторията за ядрени оръжия LANL (Los Alamos National Laboratory) в американския щат Ню Мексико, според cnet news.com.
Машината, наречена Roadrunner, ще използва конвенционални чипове AMD Opteron и Cell процесори от Sony Playstation. По думите на сенатора Пит Доменичи, казани по-рано тази година, суперкомпютърът ще достигне ниво на производителност “петафлоп”, или един четирилион изчисления в секунда.   
Търгът за системата беше отворен през май. Изграждането на суперкомпютъра ще протече на фази, като началото е този месец.
Очаква се проектът да приключи през 2007 година, ако правителството на САЩ реши да изгражда пълната петафлоп система. За първата фаза на проекта подкомисия на конгреса е заделила 35 милиона долара.
Мисията на LANL е националната сигурност, пише в сайта на лабораторията. Повечето от нейните служители работят за осигуряване на безопасност и надеждност на ядрените оръжия, съхранявани в страната, се казва в секцията “Нашата мисия”.
Междувременно, и японците обявиха наскоро, че са постигнали петафлоп производителност. Институтът за физически и химически изследвания Riken съобщи през юни, че е завършил суперкомпютъра Protein Explorer, който достига четирилион изчисления в секунда. Японците обаче не са направили измерването с конвенционалния тест за скорост на суперкомпютрите Linpack.

Коментар