Печелят само 10 от 300 компании за смартфони

Едва 10 от всички 300 компании, опериращи на пазара за смартфони, успяват да генерират печалба

На пазара за смартфони оперират около 300 компании за смартфони. Едва 10 от тях обаче генерират печалба, съобщи корейското издание Yonhap News, позовавайки се на източници от индустрията.

Apple доминира при смартфоните, когато става въпрос за печалба. Наблюдава се ясна биполяризация на пазара между компаниите, които правят пари, и тези, които се борят да реализират печалба.

На корейския гигант Samsung, най-големия производител на смартфони, се падат 13% от оперативната печалба от световната смартфон индустрия, по данни на Yonhap News за първото тримесечие на 2017 г.

Според анализаторската компания Strategy Analytics, в периода януари-март Samsung е спечели 1,57 млрд. долара от продажбите на смартфони, което означава 12,9% дял от общата оперативна печалба на глобалния пазар за смартфони. За сравнение, година по-рано компанията имаше 21,9% от печалбата.

Apple, основният конкурент на Samsung, спечели 10,1 млрд. долара от продажби на смартфони през първото тримесечие. Това означава, че на американската компания се падат 83,4% от печалбата на цялата индустрия за смартфони, спрямо 79,8% за същия период на предходната година. В същото време, по брой продадени устройства, Apple се нарежда след Samsung.

Съотношението между оперативна печалба и продажби при Apple е 30,7%. За сравнение, този показател при Samsung e 9,7% за първото тримесечие, отбелязва Yonhap News.

Според пазарните наблюдатели, Samsung се опитва да подобри своята рентабилност на един пренаситен пазар с намаляващи маржове. Съотношението между оперативна печалба и продажби на корейския производител намаля от 22,1% през 2013 г. до 11,6% през миналата година.

В анализа не се посочва кои са останалите печеливши компании на пазара за смартфони. Но според изнесените данни за Samsung и Apple, сумарно тези осем компании имат под 4% от печалбата на индустрията, а други 290 компании работят на загуба.

Коментари по темата: „Печелят само 10 от 300 компании за смартфони”

добавете коментар...

  1. :)

    Нещо не ми се вярва китайските компании продаващи на вътрешният си пазар да са на загуба.

Коментар