БТК ще цифровизира още 560 населени места

До края на годината телефоните в още 560 населени места ще бъдат цифровизирани, съобщи БТК. За пръв път у нас цифровизирането на стационарните телефони ще се реализира на базата на безжична технология.
„Телекомуникационните съоръжения, с които разполага компанията, ни дават възможност да използваме този иновативен подход”, каза Емил Георгакиев, директор „Експлоатация и архитектура на мрежата” в БТК Груп.
Телекомът ще премахне и всички „дуплексни” телефони, а разговорите вече ще се таксуват по време. Процесът на цифровизация ще обхване селищата в седемнайсет от областите на страната. 
БТК ще предоставя безплатно нови телефонни апарати на всички свои клиенти в тези населени места. Чрез тях абонатите ще могат да активират редица полезни услуги, които до момента не са били достъпни чрез аналоговите телефони.
Към новите услуги спадат разпознаване на входящите повиквания (CLIP), забрана за идентификация на собствения номер при изходящи повиквания (CLIR), пренасочване на повиванията към друг номер, изчакване на повикванията, конферентна връзка между трима участника и други.
След цифровизирането клиентите ежемесечно ще получават и детайлизирана справка за изходящите си разговори.
С цифровизирането ще бъдат променени и телефонните номера на някои от абонатите. Промяната ще бъде различна за отделните населени места, които ще се цифровизират. При част от тях пред номера ще бъде прибавена само една цифра, а при други – ще бъде предоставен напълно нов номер.
В момента нивото на цифровизация на телефоните в страната е над 74%, припомниха от БТК. Според плановете на компанията, до края на годината този процент ще надхвърли  81%.

Коментар