Първи три оператора се включиха в е-плащанията

Три оператора и три администрации се включиха в средата за е-разплащания, която ще улесни ползването на услуги от държавните ведомства.

Централна кооперативна банка, Първа инвестиционна банка и Ипей АД са първите първите платежни оператори, които се присъединиха към системата Pay.egov.bg, съобщиха от МДААР.

Националната агенция за приходи, общините Дряново и Шабла са първите три доставчици на административни услуги, към които потребителите ще могат да плащат данъци и такси чрез електронната среда.

Министър Николай Василев заяви, че лично е изпробвал новата система, плащайки с кредитната си карта такса към НАП.

МДААР очаква в кратък срок към средата да се включат всичките 264 общини и над 100 други администрации на централно и регионално ниво, както и десетки търговски банки.

Изграждането на среда за електронни разплащания се реализира по проект на МДААР, финансиран по Оперативната програма „Административен капацитет”. Реализацията на основните дейности по този проект беше възложена на Датамакс, а стойността на договора е 1 090 000 лв. без ДДС.

Вчера от компанията съобщиха, че средата за е-плащания е технически завършена. Бяха направени и първите успешни тестове с банки и институции, вкл. НАП.

На следващ етап от реализацията на проекта към системата ще се включат банките, от една страна, и администрациите, от друга, за да може средата да влезе в реална експлоатация. Тя ще служи като връзка на администрациите – доставчици на електронни услуги – с всяка от участващите банки и платежни оператори и ще позволява на българите да заплащат по електронен път услуги, заявени в портала на електронното правителство egov.bg или в регионалните административни портали.

В момента много администрации предоставят електронни услуги на гражданите и бизнеса, но при реализацията на всички тях независимо от електронната форма на обръщение (а в някои случаи и на получаване на резултата) пред потребителя стои възможността да заплати услугата единствено по класическите начини – в брой, на гишетата на съответната администрация или по банков път.

Средата за електронни разплащания решава това неудобство. Чрез нея потребителите ще могат да заплащат всички или избрани свои задължения със своята банкова карта, директно от банковата си сметка или използвайки регистрацията си при оператор за електронни разплащания.

Плащането ще се осигурява от платежните оператори чрез съществуващите системи за плащания, които и към момента извършват своята дейност в съответствие с действащата нормативна уредба и ползването на съществуващите платежни механизми.

Потребителите, желаещи да ползват средата за е-разплащания, трябва да се регистрират в порталното приложение на софтуера, като създат свой клиентски профил.

Коментар