Единният фиш не е виновен за опашките на ГКПП Калотина

Във връзка с публикация в днешния брой на в. „Нощен труд” със заглавие „Чипът на Василев пак задръсти Калотина” Министерството на държавната администрация и административната реформа прави следното уточнение:
МДААР изрично подчертава, че възникналото вчера затруднение в пропускателната възможност на граничния контролно-пропускателен пункт Калотина не се дължи на единния фиш. Очакваме и в бъдеще всички проблеми на граничните пунктове да бъдат несправедливо приписвани на новата система. Правителството обаче е твърде решено единен фиш да има и никакви спекулации от страна на граждани или служители няма да променят това.
Локалната информационна система „Единен фиш” работи безпроблемно на ГКПП Калотина. Натрупването на опашка на пункта вчера се е получило в резултат на изгорял твърд диск на персонален компютър на работно място на Управление „Пътни такси и разрешителни” на изходящо трасе за товарни автомобили. Повредата е възникнала около 16:30 часа вчера и се е наложило подмяна на авариралата машина с друга. След този проблем са регистрирани и два токови удара на ел. захранването, които допълнително са затруднили въвеждането в режим на работа на информационните системи на граничния пункт.
Припомняме, че системата за плащане чрез единен фиш е въведена на 10 от 11-те сухопътни гранични пункта на страната ни, които се явяват външна за ЕС граница. Последният граничен пункт, на който трябва да бъде въведена системата, е Гюешево, където тя ще бъде пусната след окончателно приключване на извършваните там в момента строителните дейности.
Един от основните положителни ефекти от използването на тази система е опростяването и унифицирането на процедурата на заплащане – всички дължими такси и глоби се плащат на едно място, в банков офис след преминаването през целия процес на граничен контрол. Така единния фиш освен че подобрява и ускорява обслужването е и сериозна антикорупционна мярка и спомага за прозрачността и отчетността при плащането на дължимите такси. В близките месеци МДААР ще представи обобщени резултати за събираемостта на държавните вземания на граничните пунктове, където ще бъде отчетен ръстът на приходите след въвеждането на системата.

Коментар