548 души успешно преминаха конкурс за младши експерти

През първите три дни от провеждането на централизирания конкурс за младши експерти се явиха 1154 участници от цялата страна. 548 от тях успешно преминаха основния тест и стават част от банката кадри, от която всяка администрация може да избере подходящ кандидат за свободна позиция за младши експерт.
Днес, 2 октомври 2008 г., министър-председателят Сергей Станишев и министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев посетиха една от изпитните зали в София, за да поздравят участниците.Провеждането на централизирани конкурси с тестове, решавани по електронен път, са много добър начин за набиране на млади специалисти, които да работят в държавната администрация, заяви премиерът Сергей Станишев в приветствието си към кандидатите в конкурса. Това е бърз и прозрачен начин за стартиране на кариерата на хора, които скоро са завършили, но нямат стаж, допълни той. Министър-председателят изтъкна, че България се нуждае от млада, енергична и добре подготвена администрация. За да бъдат привлечени такива кадри Министерският съвет прие предложените от МДААР промени в Закона за държавния служител за бързо кариерно развитие.
С помощта на специалния софтуер за провеждане на конкурса министър-председателят генерира три варианта на изпитни въпроси, които кандидатите трябва да решават.Премиерът покани кандидат от залата да избере един от трите изпитни варианта. Избраният вариант автоматично се зарежда на компютрите на всички участници в изпитната сесия, независимо в кой тестови център се намират.
Тестовете се провеждат изцяло по електронен път и продължават до утре, 3 октомври, в тестови центрове в София, Варна, Пловдив, Велико Търново и Бургас. Всеки ден до обяд последователно се провеждат три сесии на основния тест, който е задължителен за всички и включва 60 въпроса за 60 минути. Тойима за цел да провери нивото на познаване и разбиране на основните нормативни актове, регламентиращи функционирането на администрацията в България, функциите, правомощията, отговорностите на различните административни органи, информираността за историята и институциите на ЕС, както и въпроси за проверка на общата езикова култура. Следобед са специализираните тестове, които не са задължителни, но успешното представяне на един или повече такива тестове дава предимство на кандидата при подбора от страна на администрациите. Специализираните изпити съдържат 30 въпроса с време за решаване 30 минути и са в няколко тематични области: икономика, финанси, право, европеистика, компютърни умения, чужди езици (английски, френски, немски).
Най-добрите кандидати, преминали успешно конкурса, имат шанса да получат предложение за работа в звената за управление на средствата от ЕС, където служителите получават двойно възнаграждение – между 600 и 1000 лв. месечно заплащане за длъжността младши експерт. В тези звена има 322 свободни работни места за младши експерти, които ще бъдат попълнени именно от банката кадри от централизирания конкурс. Още в първите дни след края на конкурса МДААР ще избере двама от най-добрите кандидати за двете свободни позиции в Управляващия орган на Оперативната програма Административен капацитет”.
Освен тези 322 свободни места, успешно преминалите конкурса могат да получат покана за работа и от други администрации от цялата страна. Техните резултати важат 1 година и през целия този период администрациите ще могат да използват базата данни при свободна позиция за младши експерти.
Всички новоназначени в еврозвената младши експерти от банката на централизирания конкурс ще преминат въвеждащо обучение, организирано от Института по публична администрация. Обучението е в три основни направления:
1. Работа в държавната администрация (8 часа):
                                 Държавната служба и държавните служители
                                 Етичен кодекс на държавния служител и конфликт на интереси
                                 Документооборот, стил и прецизност
2. Структурни фондове и управление на ОП (32 часа):
                                 Представняне на Структурните фондове на ЕС, регламенти, стратегически документи и планове
                                 Националната стратегическа референтна рамка и оперативни програми
                                 Цели, стратегии, операции и приоритетни оси на ОП
                                 Дейности за подкрепа по ОП
                                 Насоки и формуляри за кандидатстване по оперативните програми
                                 Представяне дейността на Управляващите органи (УО) на национално ниво и на ниво оперативна програма
                                 Проектен цикъл, отчетност на проект и мониторинг на проект
                                 Нередности при усвояване на средствата по Структурните фондове Европейски опит в управлението на оперативни програми и проекти по Структурните фондове
3. Английски език (16 часа):
                                 Терминология свързана с институционалната система на ЕС
                                 Тернимология свързана с управление средствата по Структурните фондове и мониторинг на проекти

Коментар