AMD поскъпна рязко от добива на биткойн

Манията за добив на криптовалута носи сериозни приходи на производителя на графични карти AMD

Акциите на AMD се покачиха вчера с цели 9% до $12,38 за брой, след като компанията съобщи, че нарастващата популярност на криптовалутата увеличава търсенето на нейните графични карти, използвани за добив на биткойн.

„Нашият приоритет остава пазарът на игри. Наблюдаваме солидно търсене на графичните решения Polaris в геймърската индустрия, както и на фона на ръста в популярността на криптовалутите, където те се използват за майнинг (добив на криптовалута)”, заявиха от компанията пред телевизионния канал CNBC.

Както е известно, криптовалутите от рода на биткойн могат не само да се купуват, но и да се добиват самостоятелно чрез изпълнение на сложни алгоритми на компютрите. Подобни програми отнемат сериозни ресурси на процесора, графичните карти и други компоненти.

Котировките на биткойн напоследък достигнаха рекордно високи нива, а на пазара се наблюдава дефицит на графични карти от линията AMD Radeon 480-580, които бяха изкупени от желаещите да добиват самостоятелно криптовалута. Подобни карти липсват не само в традиционните магазини като Wal-Mart, но и при големите онлайн търговци от ранга на Amazon.

Анализатори на пазара обаче предупреждават, че манията за добив на криптовалута скоро може да приключи. Но тя вече е донесла големи приходи на производителите на графични карти, на което инвеститорите реагираха своевременно.

Появиха се също информации, че AMD и Nvidia подготвят за пазара специални графични карти без видеоизход, предназначени за добив на криптовалута. Очаква се тези решения да бъдат по-евтини от своите геймърски аналози и да се предлагат с ограничена гаранция от около 90 дни.

Коментари по темата: „AMD поскъпна рязко от добива на биткойн”

добавете коментар...

  1. Станислав

    Как ги докара тия 650W без карта и 800 със не знам… С 8 ядрен FX на 5.1ghz пак няма да стане ?

  2. ха

    Не можеш да я платиш, но това не пречи на неграмотните да я купуват.

  3. Киро

    AMD Radeon 480 = 24.7-24.8 MHS, това е нищожно малко за добив на биткойни, то даже неможеш да си платиш сметката за тока, щото за компютъра имаш средно 650 W + 150 W за видеокартата = 800 W.

  4. Anonymous

    usb asci minner

Коментар