Ubuntu разширява хардуерната си поддръжка

Нова тестваща инфраструктура ще осигури на разработчиците на Ubuntu Desktop достъп до най-различни графични карти за изпитания на следващо поколение Wayland дисплей сървър

След като реши да върне десктоп средата GNOME на мястото на Unity, екипът на Ubuntu започва тестове на различни харадуерни компоненти и технологии, които не са добре познати на платформата с отворен код.

По-конкретно, екипът на Ubuntu Desktop в Canonical работи усилено по внедряване на тестова инфраструктура, базирана на MAAS (Metal as a Service) и TestFlinger технологии, за да провежда изпитания с широк спектър от хардуер.

Новата инфраструктура ще осигури на разработчиците от Ubuntu Desktop достъп до компютри с най-различни AMD Radeon, Intel и Nvidia графични карти за тестови изпитания на следващо поколение Wayland дисплей сървър за версия Ubuntu 17.10 (Artful Aardvark), която ще включва по подразбиране GNOME 3 десктоп среда.

„Работим по инфраструктура, на която да пускаме нашите тестове на различен хардуер, използвайки MAAS и TestFlinger. Това ще ни даде възможност за тестване на компютри с Intel, AMD и Nvidia графика, което е от съществено значение за поддръжката на Wayland”, пояснява Уил Кук, директор на Ubuntu Desktop в Canonical.

Междувременно, вече е наличен ISO образ на Ubuntu 17.10 (daily-build) с GNOME като десктоп среда по подарбиране вместо Unity. Прави впечатление, че се поддържат две сесии на началния екран за влизане в системата – GNOME и GNOME на Wayland.

Нетърпеливите да инсталират Ubuntu 17.10 на техните РС, за да тестват GNOME и Wayland, могат да пуснат тест драйва BlueZ 5.45, който отстранява някои бъгове с качеството на аудиото през Bluetooth, с Chromium 59 и 60, LibreOffice 5.3.3 и Linux kernel 4.11.

Коментар