Близо $100 млрд. спад на акциите в ИТ сектора

Сривът в акциите на Топ 5 технологични компании понижи индекса Nasdaq

Пазарната капитализация на водещите пет ИТ компании в САЩ намаля с 97,5 млрд. долара през миналата седмица, след като акциите им поевтиняха с няколко процента, предаде телевизионния канал CNBC.

В топ 5 влизат Facebook, Amazon, Apple, Microsoft и Alphabet (Google) – групата е известна сред инвеститорите като FAAMG. Акциите на Apple поевтиняха с почти 4%, докато при останалите четири компании спадът е с над 3%. В резултат на това, миналата седмица се оказа най-лошата за индекса Nasdaq от началото на годината. 

Фактор, който оказа силно влияние на инвеститорите, е докладът на Goldman Sachs, посветен на технологичния сектор. Анализаторите на банката допускат, че инвеститорите недооценяват риска, свързан с вложения в акции на FAAMG.

Коментари по темата: „Близо $100 млрд. спад на акциите в ИТ сектора”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  Goldman Sachs :
  Анализаторите на банката допускат, че
  инвеститорите недооценяват риска,
  свързан с вложения в акции на FAAMG.

 2. физик

  Всички тези ИТ компании са едни надценени борсови балони съществуващи благодарение на медийната ПР пропаганда – ау-уу кво направихме (някоя нова маркетингова думичка или някоя нова безмислена джаджа с цел изкуствено завишаване на акциите увличайки накълвалите стръвта). Пазара просто си идва на мястото и разбра, че това са напомпаните с въздух акции.

  Така че изненадани са тези, които са вервали на ПР пропагандите. Даже съм изненадан, че инвеститорите чакаха толкова дълго време – това понижение трябваше да се случи доста отдавна.

Коментар